Η συνεργασία της ΕΔΕΚ με τη Συμμαχία Πολιτών στις Βουλευτικές εκλογές φαίνεται πώς ήταν καθοριστική για την πορεία της δεύτερης, αφού, όπως πληροφορούμαστε, αποφασίστηκε να ενσωματωθεί στην πρώτη.

Τίτλοι τέλους, λοιπόν για τη Συμμαχία Πολιτών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σε χθεσινοβραδινή της συνεδρία αποφάσισε την αυτοδιάλυσή της και την ενσωμάτωσή της στην ΕΔΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤE ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών, σε σχετική ανακοίνωσή της «αρχίζει και επίσημα ο διάλογος για την ενοποίηση της Συμμαχίας Πολιτών με την ΕΔΕΚ, μετά και από τη σχετική απόφαση της Ανώτατης Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών, που συνεδρίασε χθες βράδυ.

Με μόνο τρεις αρνητικές ψήφους, η Ανώτατη Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών αποφάσισε την ενοποίηση με την ΕΔΕΚ, με κυρίαρχο στόχο την ένωση αντιδιζωνικών δυνάμεων για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν στο Κυπριακό.

Τέλος, ο Γιώργος Λιλλήκας ανακοίνωσε και επίσημα την οριστική αποχώρηση του από την πολιτική σκηνή, μετά από την μακροχρόνια προσφορά του στον τόπο από καίρια πόστα». 

Υπενθυμίζεται ότι η Συμμαχία Πολιτών ιδρύθηκε στις 28 Απριλίου 2013. Στην ιδρυτική συνέλευση, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών «κινείται στο χώρο του ευρύτερου αντιμνημονιακού Κέντρου» και έκανε «έκκληση σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα ιδεολογίας και ταυτότητας, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του». Παρευρέθηκαν στελέχη από το Α.Κ.Ε.Λ., το ΔΗ.ΚΟ. και το ΕΥΡΩ.ΚΟ., τα οποία προσχώρησαν στη Συμμαχία Πολιτών.

Στις 9 Ιουνίου 2013 η Συμμαχία Πολιτών απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Κουτσού προσχώρησε στο κόμμα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΕΥΡΩ.Κ.Ο, που είχαν αποχωρήσει από αυτό. Η Συμμαχία Πολιτών συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014, στις οποίες έλαβε το 6,78% των ψήφων και δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν ευρωβουλευτή. Δύο χρόνια αργότερα, στις βουλευτικές εκλογές του 2016, το κόμμα έλαβε το 6,01% των ψήφων και εξέλεξε τρεις βουλευτές.