Μηνύματα προς το κομματικό ακροατήριο θέλησε να στείλει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας ενώπιον των μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, μετά από την εκλογική ήττα της Κυριακής. 

Ο Πρόεδρος του κόμματος προσπάθησε μέσα από την ομιλία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου να υπεραμυνθεί της απόφασής του να κατέβει υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές, επικαλούμενος τις αρχές και τις αξίες του κόμματος. Με φορτισμένο λόγο, βαριές εκφράσεις και παραπομπές σε «Ιούδες» και «προδότες», θέλησε να απευθυνθεί στο θυμικό των συναγερμικών και στην πικρία τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα επιχείρησε να ταυτίσει την αμφισβήτησή του εντός του κόμματος με «όσους τον κτυπούσαν πισώπλατα», όπως υποστήριξε, προκαλώντας τους, μάλιστα, να σταθούν απέναντι του στις 11 Μαρτίου, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, ενόψει της επικείμενης Εκλογικής Συνδιάσκεψης.

Την ίδια ώρα, το συμπέρασμα, που εξάγεται μέσα από την τοποθέτηση του, είναι η εξ ολοκλήρου απόδοση της ήττας στην υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Όσον αφορά στον ίδιο, περιορίστηκε απλά στο να αναφερθεί σε διαχρονικά λάθη της πολιτικής του πορείας, ενώ δεν επέδειξε διάθεση αυτοκριτικής για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Αυτή τη μάχη, που κάποιοι θεωρούν αποτυχία, τη θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε όλες τις μάχες που έδωσα τα τελευταία 40 χρόνια. Γιατί έδωσα τη μάχη για τα πιστεύω μας, για τις αξίες μας, για τις αρχές μας, τις Κληριδικές αρχές», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανάλυση Α. Ταραμουντά: Όταν ο Συναγερμός τρώει τις σάρκες του

Κάλεσε ακόμη τους συναγερμικούς να νιώθουν νικητές, με την αιτιολογία ότι «δεν βρέθηκε ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου να πει πως αυτό το περήφανο κόμμα θα πάει να γίνει ουρά είτε προς το ΑΚΕΛ, είτε προς την κοινοπραξία που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Κι αυτή είναι συνέπεια λόγων και πράξεων».

Έκανε, μάλιστα, λόγο για «Ιούδες», που είχε απέναντι του και για αποστάτες εντός του κόμματος. Προσκάλεσε αυτούς «που δεν τόλμησαν να είναι απέναντι» του και τον κτυπούσαν πισώπλατα» και τους προκάλεσε «αν έχουν το πολιτικό θάρρος να σταθούν απέναντι του στις 11 Μαρτίου» στην εκλογική συνδιάσκεψη.

Εξέφρασε την ίδια ώρα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κόμμα έχει μια «θέση αρχής και συνέπειας, που δεν είναι άλλη από την «αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Αναφερόμενος στην πολιτική πορεία του, αναγνώρισε τη διάπραξη δύο μεγάλων πολιτικών λαθών. «Όταν δεν στάθηκα στον πούντο μου να ψηφίσουμε το πρώτο μνημόνιο, όταν δεν στάθηκα στον πούντο μου και δέχτηκα την παραίνεση, αφού έτσι κι αλλιώς δεν περνούσε να τηρήσω αποχή. Το δεύτερο μου πολιτικό λάθος, που δεν στάθηκα στον πούντο μου ήταν στην Προεδρία της Βουλής το 2016, που ξέρετε τις θέσεις μου αλλά πάλι για την ενότητα του κόμματος», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Νεοφύτου.

Υποστήριξε ακόμη ότι κάποιοι ήθελαν να διαπράξει και το τρίτο, «δικαιώνοντας αυτούς που έβαλαν πισώπλατη μαχαιριά στον υπέροχο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, προς το τέλος της ομιλίας του να αναφέρει ότι έχει άποψη και δεν θα ψηφίσει λευκό και υπέδειξε ότι θα επιλέξει υποψήφιο με γνώμονα «τον αγώνα για μια ενωμένη πατρίδα, για μια δυνατή οικονομία και τρίτον για αξιοπρεπείς πολίτες».

Κατέληξε, στέλνοντας μήνυμα στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, να μην ασχολούνται με τους διασπαστές, «γιατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η ιστορία, τους προδότες ποτέ».