To Top
00:12 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Δείγμα θετικό για μεταρρυθμίσεις και από Ελένη Θεοχάρους
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Δείγμα θετικό για μεταρρυθμίσεις και από Ελένη Θεοχάρους
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτωβρίου 2019, 10:00 πμ
Ο δρόμος για τις μεταρρυθμίσεις φαίνεται να ανοίγει… Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με πολιτικούς αρχηγούς καταγράφουν μέχρι στιγμής θετικό πρόσημο, δείχνοντας ότι τα σχετικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια μπορούν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, έχοντας παράλληλα και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη διαχείριση τυχόν αντιδράσεων.
 
Την ίδια ώρα φαίνεται να ανοίγει ξανά το κεφάλαιο της συζήτησης για το ΓεΣΥ, για αδυναμίες που έχουν καταγραφεί από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του. Τα συγκεκριμένα ζήτημα έθεσε κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Προεδρικό η Ελένη Θεοχάρους στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Την ανάγκη βελτίωσης του ΓεΣΥ επεσήμανε χθες και το ΔΗΚΟ, δείχνοντας ότι είναι πολύ πιθανό, στο πλαίσιο της συζήτησης των μεταρρυθμίσεων, να ανοίξει ξανά και το συγκεκριμένο κεφάλαιο για αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν προκύψει στον τομέα της Υγείας.
 
Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο, επεσήμανε ότι έγινε συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και όλων των νομοσχεδίων τα οποία έχουν κατατεθεί προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του κράτους. «Εμείς θα τα δούμε με πολύ θετικό τρόπο γιατί κάθε τι προς τη σωστή κατεύθυνση έχει τη στήριξη της Αλληλεγγύης», σημείωσε η Ελένη Θεοχάρους.
 
Σε σχέση με το ΓεΣΥ, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα εγγενή προβλήματα που παρουσιάζει. «Εξέθεσα στον Πρόεδρο τις απόψεις μας για τη βελτίωση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται και για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης υποδομής αυτού του κράτους.
 
Τόσο του ιδιωτικού όσο και του κρατικού τομέα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να αφήσουμε υπάρχουσες δομές που κόστισαν εκατομμύρια να είναι αδρανείς και ο πληθυσμός να μην απολαμβάνει αυτά που δικαιούται».
 
Η Ελένη Θεοχάρους δεν απέφυγε να σχολιάσει και το θέμα που έχει προκύψει σε σχέση με την παραχώρηση διαβατηρίων, με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης να δίνει στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται και υπέδειξε ότι απαιτείται «πανεθνική πολιτική». «Καταπονεί τον Πρόεδρο με την έννοια ότι δεν αισθάνεται ότι είναι προσωπική του ευθύνη αυτό», σημείωσε. Για να προσθέσει ότι ίσως έγιναν λάθη στο παρελθόν και είναι καλό να ρυθμιστεί αυτή η ιστορία και να σταματήσει να διασύρεται η Κύπρος. «Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν γεννηθεί στην Κύπρο και δεν μιλάνε άλλη γλώσσα και όμως δεν τους δίνουμε διαβατήρια γιατί είναι φτωχοί. Συνεπώς πρέπει να βρούμε μια λύση που να αποκαθιστά την Κύπρο όσον αφορά αυτό τον τομέα, να μην είναι η εμπορία των διαβατηρίων στην ουσία εμπορία προσώπων, και σε τελική ανάλυση να δώσουμε πιο γερές βάσεις στην οικονομία». 
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σχετική έρευνα που διέταξε το Υπουργικό Συμβούλιο υπέδειξε ότι η έρευνα αφορά στην τελευταία περίπτωση. «Από εκεί και πέρα πιθανόν να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις σε αυτή την κατηγορία αλλά δεν βλέπω γιατί πρέπει να στοχοποιείται ο Πρόεδρος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτή η ‘’βιομηχανία’’ -αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω έτσι- τη γνωρίζαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπερασπιστήκαμε πάρα πολλές φορές τον τόπο μας, και σε καμιά περίπτωση δεν κάναμε ό,τι έκαναν οι Μαλτέζοι ευρωβουλευτές για παράδειγμα που κατηγορούσαν την κυβέρνησή τους για αυτό το ζήτημα. Καλώς ή κακώς, εμείς αισθανόμασταν την ανάγκη να υπερασπιστούμε την Κύπρο. Αλλά αυτό το ζήτημα ως ένα ‘’απόστημα’’ έσπασε κάποια στιγμή και δημιούργησε αυτή την εικόνα που έχουμε σήμερα. Να είναι όλοι προσεκτικοί στις κριτικές τους», κατέληξε. 
 
Από εβδομάδας βλέπει και άλλους
 
Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους κομματικούς αρχηγούς θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Προεδρικό, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει οριστεί συγκεκριμένο ραντεβού. Ο επόμενος αρχηγός που θα ανέβει τον λόφο του Προεδρικού αναμένεται να είναι ο Γιώργος Λιλλήκας και θα ακολουθήσει ο Γιώργος Περδίκης. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει συνάντηση με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, αφού θεωρείται ότι τα κυβερνητικά νομοσχέδια δεν θα τύχουν της στήριξής του.
 
To AΚΕΛ δεν πάει Προεδρικό
 
Το κόμμα της Αριστεράς δεν έχει προσκληθεί στις χωριστές συναντήσεις του Προέδρου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στο Προεδρικό, τονίζουν ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ, που παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν συμφωνούν με την ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη πολιτική στους πλείστους τομείς. Το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί πάνω στα κυβερνητικά νομοσχέδια όταν προωθηθούν για έγκριση στη Βουλή.
 
Σήμερα τα λέει με Αβέρωφ
 
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, μεταβαίνει και σήμερα στο Προεδρικό για νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και οι πληροφορίες τούς θέλουν να προβαίνουν σε ανασκόπηση της κατάστασης και αξιολόγηση των μέχρι τώρα επαφών για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ο ηγέτης της Πινδάρου είναι καλά γνωστό ότι σήκωσε ουκ ολίγες φορές το βάρος για τη συγκρότηση των απαιτούμενων πλειοψηφιών στη Βουλή.
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...