Η εικόνα που επικρατεί σε αρκετά δημοτικά σχολεία είναι άκρως αποκαρδιωτική, αφού τα ιατρεία τους μετατρέπονται σε αποθήκες και χώρους φύλαξης αντικειμένων που δεν έχουν καμία σχέση με σχολικό ιατρείο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα και δυσκολίες, ιδιαίτερα όταν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν από τους επισκέπτες υγείας των σχολείων.
 
Στο θέμα αυτό εστιάζει η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, η οποία με εγκύκλιό της καταγράφει το πρόβλημα και καλεί τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων όπως φροντίσουν στην άμεση επίλυσή του.
 
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι «σε αρκετά σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα ιατρεία χρησιμοποιούνται και για άλλους λόγους, λόγω έλλειψης διαθέσιμων αιθουσών. Ως εκ τούτου, καλείστε όπως, στην περίπτωση που το ιατρείο του σχολείου σας χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, διασφαλίσετε ότι αυτό θα αξιοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, δηλαδή για χρήση του ως ιατρείο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τουλάχιστον κατά τις ημέρες που η Σχολιατρική Υπηρεσία επισκέπτεται το σχολείο σας».
 
Τα σχολεία καλούνται όπως κατά τις μέρες που θα διενεργούνται ιατρικές εξετάσεις μαθητών, να φροντίζουν εκ των προτέρων για την κατάλληλη ετοιμασία του καθώς και να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, ενώ παράλληλα να διασφαλίζουν ότι η διεκπεραίωση των εργασιών των λειτουργών Υγείας θα είναι εφικτή.
 
Επιπρόσθετα, τα σχολεία ενημερώνονται ότι έχουν δοθεί οδηγίες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου προς τις Σχολικές Εφορείες για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τη συντήρηση και βελτίωση των συγκεκριμένων χώρων, όπου υπάρχει ανάγκη.
 
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα τέθηκε και παλαιότερα προς το υπουργείο Παιδείας από επισκέπτες υγείας σε δημοτικά σχολεία, όμως μέχρι και πρόσφατα, καμία ουσιαστική κίνηση δεν έγινε για επίλυσή του.