Στον αέρα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Οι γιατροί προχωρούν σε στάση εργασίας στην Πάφο διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ενώ οι νοσηλευτές αποφάσισαν χθες ότι θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό, «δεν οδηγεί πουθενά», αφού «ο ΟΚΥπΥ αλλάζει συνεχώς προσέγγιση και θέσεις». «Ή δεν θέλει να καταλήξουμε κάπου ο ΟΚΥπΥ ή είναι ανίκανος ο Οργανισμός να διαχειριστεί την κατάσταση», ανέφεραν στον «Φ» εκπρόσωποι των δύο Συντεχνιών. 

«Ανοχή τέλος», ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «η υποστελέχωση στα ΤΑΕΠ δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο της Πάφου αλλά όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια απλά οι συνάδελφοι στην Πάφο έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια της αντοχής και της υπομονής τους». Στην Πάφο, είπε, «ενώ θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον 12 γιατρούς, έχουμε 9. Κάθε μέρα από τα μεσάνυκτα μέχρι τις 8 το πρωί βρίσκεται στη βάρδια ένας μόνο γιατρός. Στη Λάρνακα η κατάσταση είναι παρόμοια και στη Λεμεσό οι συνάδελφοι βγάζουν διπλοβάρδιες για να βγαίνει το πρόγραμμα». Ο ΟΚΥπΥ, είπε ο κ. Κούμας, «μας απαντά ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις για πρόσληψη γιατρών για τα ΤΑΕΠ. Αυτό δεν μας ικανοποιεί. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η προκήρυξη έγινε μόλις την περασμένη Παρασκευή και ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία». Ο κ. Κούμας, έκανε λόγο για «έντονη αδιαφορία» από πλευράς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και πρόσθεσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή το ΤΑΕΠ στην Πάφο είναι «άκρως επικίνδυνος τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς και δυστυχώς, αυτή η κατάσταση συνεχίζεται εδώ και μήνες, χωρίς καμία βελτίωση της κατάστασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε θα έχουμε αυτοματοποίηση δημοσίων νοσηλευτηρίων

«Το ΤΑΕΠ στο νοσοκομείο Πάφου», είπε, «καλύπτει μια ολόκληρη επαρχία και πρέπει να στελεχώνεται σωστά τόσο σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό όσο και σε υποδομές και εξοπλισμό».

Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, ο πρόεδρος του Κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ότι «ο Κλάδος είχε σήμερα (χθες) συνεδρίαση και αποφασίσαμε ότι θα προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων. Η απόφαση μας θα μεταφερθεί και στους συναδέλφους της ΠΑΣΥΝΟ ώστε να συμφωνήσουμε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και πότε θα τα εφαρμόσουμε διότι θεωρούμε ότι εδώ που έχουμε φθάσει δεν υπάρχει άλλη επιλογή». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξετάζει παράβαση του ΠΙΣ η ΕΠΑ, για μη συμμετοχή στο ΓεΣΥ

Ο διάλογος με τον ΟΚΥπΥ, «για θέματα που αφορούν τη στελέχωση των νοσοκομείων δυστυχώς δεν οδηγεί πουθενά. Ο Οργανισμός αλλάζει συνεχώς προσέγγιση, αλλάζει συνεχώς τις θέσεις του και με αυτό τον τρόπο σωστή συζήτηση η οποία θα καταλήξει κάπου δεν μπορεί να γίνει», είπε ο κ. Προδρόμου και πρόσθεσε ότι, «η απόφαση που λάβαμε δεν είναι καθόλου άσχετη και με τη συζήτηση που είχαμε και σχετίζονται με την πρακτική που ακολουθεί ο ΟΚΥπΥ να μετακινεί συνεχώς νοσηλευτές από το ένα Τμήμα στο άλλο για να καλύψει διάφορες ανάγκες. Παράδειγμα η περίπτωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο της Λευκωσίας. Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί».