Κοινωνικό λειτουργό της γειτονιάς αποκτούν οι Δήμοι Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου, Παραλιμνίου και Πόλεως Χρυσοχούς καθώς και οι κοινότητες Παλαιχωρίου, Ευρύχου/Σολέας και Πέρα Πεδιού/Φοινιού. Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο σχεδιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ξεκίνησε πρόσφατα και εφαρμόζεται πιλοτικά για περίοδο έξι μηνών. Στόχος, όπως σημείωσε χθες σε διάσκεψη Τύπου η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, είναι με την αξιολόγησή του να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλη την Κύπρο. 

Ειδικότερα η κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι ο κάθε δήμος ή κοινότητα που συμμετέχει στο πρόγραμμα «έχει στελεχωθεί με επαγγελματίες, με έμπειρους κοινωνικούς λειτουργούς και επόπτες». Ο κοινωνικός λειτουργός της γειτονιάς αυτή τη στιγμή χαρτογραφεί την περιοχή στην οποία θα βρίσκεται. «Έρχεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές, με οργανωμένα σύνολα, με την εκκλησία, με τον αστυνομικό της γειτονιάς, με τα σχολεία και με τα κέντρα υγείας. Δεν είναι ποτέ στο γραφείο. Σκοπός είναι να βρίσκεται πάντα στην κοινότητα», είπε.

Το εν λόγω πρόγραμμα, διευκρίνισε η κ. Ευαγγέλου, θα φέρει τις Υπηρεσίες πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών. «Θα καταφέρει να αναγνωρίσει, να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει όλες τις ανάγκες που υπάρχουν σε επίπεδο τόσο κοινοτικό όσο και εξατομικευμένα». Αυτό, σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί καθώς οι τοπικές κοινότητες είναι πιο κοντά στους ανθρώπους τους. «Είναι ο εγγύτερος θεσμός στους πολίτες». 

Οι κοινωνικοί λειτουργοί της γειτονιάς αποτελούν, όπως ανέφερε η Υφυπουργός, το πρώτο σημείο αναφοράς για τους κατοίκους που χρειάζονται κοινωνική στήριξη και παράλληλα τον φορέα που εντοπίζει άμεσα και έγκαιρα τα διάφορα προβλήματα. 

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες για μεταρρύθμιση και εξέλιξη των υφιστάμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και αναγνωρίζοντας παράλληλα τη μακρόχρονη εμπειρία των τοπικών Αρχών σε θέματα που αφορούν στην κοινότητά τους», είπε και πρόσθεσε ότι στοχεύουν σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προς άλλες κατευθύνσεις. «Μαζί με τις τοπικές Αρχές, στοχεύουμε στην προσέγγιση των προβλημάτων των συνανθρώπων μας, οι οποίοι ενδεχομένως να μην αναζητούν βοήθεια ή να μην γνωρίζουν με ποιους τρόπους μπορούν να βοηθηθούν».