Εισηγήσεις οι οποίες απλώνονται σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το σοβαρό και ανησυχητικό φαινόμενο της παραβατικής συμπεριφοράς από νεαρά πρόσωπα (ενήλικα και ανήλικα), κατέθεσε στους αρμόδιους φορείς η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά εμπρησμών και άλλων βανδαλισμών σε σχολικές μονάδες, αλλά και την εκτενή συζήτηση στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, οι οργανωμένοι γονείς υπέβαλαν υπόμνημα, το οποίο περιλαμβάνει 11 εισηγήσεις. Ανάμεσα σε αυτές, είναι η εγκατάσταση καμερών στα σχολεία, η αύξηση των περιπολιών από πλευράς Αστυνομίας, κυρίως στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, άμεση αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις παράνομες πράξεις, στις οποίες προβαίνουν ανήλικοι καθώς επίσης και στη νομοθετική ρύθμιση του εθίμου των λαμπρατζιών. Κι αυτό διότι, ως γνωστό, σε αρκετά σχολεία κάθε χρόνο, αρκετές μάλιστα μέρες πριν από το Πάσχα, ομάδες νεαρών εισέρχονται στους χώρους τους, μεταφέρουν ξύλα και στήνουν λαμπρατζιές. Συνήθεια, η οποία πέραν των καταστροφών που αφήνει στα γήπεδα των σχολείων, κρύβει και άλλους κινδύνους και απειλές για κάψιμο σε αίθουσες των σχολείων. 

Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα της Συνομοσπονδίας Γονέων, οι εισηγήσεις της καταθέτονται καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων καθώς επίσης και για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και των σχολικών κτηρίων και υποδομών.

Οι εισηγήσεις των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είναι οι ακόλουθες:

>> Να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας τελευταίας τεχνολογίας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Οι κάμερες θα λειτουργούν μετά τη λήξη των μαθημάτων και μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης εργάσιμης μέρας. Νοείται ότι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και διακοπές, οι κάμερες θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Ο κεντρικός διακομιστής (server) θα μπορούσε να βρίσκεται στα γραφεία της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο ή στην Αστυνομία ή στο Γραφείο Ασφάλειας του υπουργείου Παιδείας. 

>> Να ενισχυθεί ο φωτισμός των εξωτερικών χώρων των σχολείων ούτως ώστε να καλύπτονται όλοι οι χώροι. Πέραν του μόνιμου φωτισμού πρέπει να τοποθετηθεί και φωτισμός που ενεργοποιείται όταν εντοπίζει κίνηση.

>> Στα σχολεία υψηλού κινδύνου πρέπει να τοποθετηθούν ικανοί φύλακες επί 24ωρου βάσεως. Οι γονείς επισημαίνουν ότι το υφιστάμενο σύστημα επιλογής εταιρειών φύλαξης από μέρους των Σχολικών Εφορειών, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να μην αποδίδει στον βαθμό που έπρεπε όσον αφορά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

>> Να αυξηθούν οι περιπολίες της Αστυνομίας σε σχολεία υψηλού κινδύνου.

>> Να θεσπιστεί νομοθεσία που να ρυθμίζει την εφαρμογή του εθίμου της λαμπρατζιάς. Οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές. Νοείται ότι θα απαγορεύει τις λαμπρατζιές σε σχολικούς χώρους ή σε χώρους που βρίσκονται δίπλα από σχολεία.

>> Να προχωρήσει άμεσα η γενική αναθεώρηση της νομοθεσίας για παράνομες πράξεις ανηλίκων. Θέσπιση αυστηρότατων ποινών σε όσους προβαίνουν σε βανδαλισμούς σε σχολικές μονάδες. Επίσης, ετοιμασία νομοθεσίας για δημιουργία εφηβικού δικαστηρίου. Η νομοθεσία δεν θα προβλέπει φυλάκιση, αλλά υποχρεωτικό πρόγραμμα βελτίωσης συμπεριφοράς, κοινωνική δράση στην κοινότητα, κίνητρα αυτοβελτίωσης καθώς και στήριξη επιστημονική, οικονομική, εκπαιδευτική.

>> Να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα μαθήματα, τα οποία θα καλλιεργούν δεξιότητες όπως είναι η ενσυναίσθηση, η κοινωνική ευθύνη, κ.λπ. «Η συστηματική καλλιέργεια των δεξιοτήτων αυτών εν πολλοίς απουσιάζει από το εκπαιδευτικό μας σύστημα κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλλιέργεια βασικών δεξιότητες που θα τα κάνουν ενσυνείδητους και υπεύθυνους πολίτες», σημειώνει χαρακτηριστικά η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

>> Να σχεδιαστεί πρόγραμμα παρακολούθησης και στήριξης των νεαρών ατόμων που συμμετέχουν σε ομάδες με ιστορικό παραβατικής συμπεριφοράς. Η ένταξη ψυχολόγων στις σχολικές μονάδες (διαχρονικό αίτημα της Συνομοσπονδίας) θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση τέτοιων ατόμων.

>> Να γίνεται άμεση αποκατάσταση των ζημιών, οποιασδήποτε μορφής και έκτασης, ούτως ώστε να δίνεται το μήνυμα ότι η πολιτεία δρα άμεσα και αποτελεσματικά. Δεν πρέπει να δίνεται χρόνος στους δράστες να επιδεικνύουν τα «κατορθώματά» τους και να κομπάζουν για αυτά.

Ένα σχολείο, το οποίο τα παιδιά θα αγαπούν

Πέραν όμως από τις πιο εισηγήσεις, οι οποίες κυρίως αφορούν μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει η Πολιτεία μέσα από διάφορες Υπηρεσίες, φορείς και θεσμούς για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται στις μέρες μας, η Συνομοσπονδία Γονέων καταγράφει και άλλες εισηγήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν και με το πώς τα ίδια τα παιδιά αγαπούν το σχολείο τους, το φροντίζουν και δεν το καταστρέφουν. Συγκεκριμένα, αυτές οι εισηγήσεις είναι οι ακόλουθες:

>> Η δημιουργία ευχάριστων σχολικών χώρων και η ένταξη δραστηριοτήτων που ευχαριστούν τα παιδιά, θα τα κάνουν να αγαπήσουν το σχολείο τους και όχι μόνο θα τα αποτρέψουν από το να κάνουν τα ίδια ζημιές, αλλά και θα το προστατεύσουν από τυχόν εξωτερικούς παραβάτες.

>> Όπου είναι δυνατόν, οι χώροι των σχολικών μονάδων (γήπεδα, κλειστές αθλητικές αίθουσες, σχολικές αίθουσες) να παραχωρούνται ή/και να ενοικιάζονται σε οργανωμένα σύνολα, π.χ. αθλητικούς συλλόγους, κοινοτικά ή δημοτικά συμβούλια, για χρήση αυτών μετά τη λήξη των μαθημάτων.  

«Με την παραχώρηση αυτή, πέραν του ότι μειώνονται οι πιθανότητες ζημιών αφού στον σχολικό χώρο θα διακινούνται άτομα το βράδυ, οι φορείς θα έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης/ βελτίωσης των χώρων, π.χ. των γηπέδων, ούτως ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιούν απογεύματα/ βράδια και τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν τους χώρους κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων. Επισημαίνεται ότι οι βελτιώσεις θα γίνουν χωρίς κόστος για το κράτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο υπόμνημα. Νοείται, όπως αναφέρεται, ότι οι φορείς θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για επιδιόρθωση, συντήρηση και ασφάλεια των χώρων, όταν τους χρησιμοποιούν. 

Επιπρόσθετα, οι οργανωμένοι γονείς εστιάζουν στη μεγάλη σημασία που έχει η σύνδεση των σχολικών μονάδων με την κοινότητα. Αυτό, όπως επισημαίνουν, θα οδηγήσει στην καλύτερη προστασία των σχολικών μονάδων αλλά και θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων σχολείου – κοινότητας – γειτονιάς. 

Κλείνοντας το υπόμνημα της, το οποίο ήδη έχει κατατεθεί και στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, αναφέρει τα εξής: «Με τις πιο πάνω εισηγήσεις θεωρούμε ότι θα μειωθούν οι ζημιές στα σχολεία και η ταλαιπωρία μαθητών, μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονιών. Οι τριτοκοσμικές συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν και παλαιότερα αλλά και τον προηγούμενο μήνα, δεν περιποιούν τιμή για κανένα από εμάς».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Πώς άλλαξαν έτσι οι καιροί

Εμείς είχαμε την τύχη και την ευλογία να μεγαλώσουμε σε μια εποχή που μπορεί να θέλαμε να σχολάσουμε όσο πιο γρήγορα γινόταν από το σχολείο, αλλά λίγες ώρες μετά, επιστρέφαμε και πάλι σε αυτό. Όχι για να το καταστρέψουμε, ούτε για να γράψουμε στους τοίχους τους. Αλλά για να παίξουμε. Να μαζευτούμε με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς στο γήπεδο του με μπάλες και με πολλή όρεξη για παιχνίδι και ψυχαγωγία. Δεν βρίσκαμε ποτέ το σχολείο κλειστό, ούτε αντικρίζαμε θεόρατα κάγκελα φυλακών. Κι όμως, σε εκείνο το σχολείο νιώθαμε πολύ πιο ασφαλείς και πολύ πιο υπεύθυνοι. Άλλαξαν οι καιροί, οι εποχές, οι συμπεριφορές και τα… θέματά μας!