Τις 129.900 έφτασαν οι καταγγελίες οδηγών από τις κάμερες της Τροχαίας, ενώ από χθες τέθηκαν σε λειτουργία άλλες έξι, σε δύο σταθερά σημεία στη Λευκωσία.

Αυξάνονται οι κάμερες αυξάνονται και τα εξώδικα γι’ αυτό και η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τους κανόνες ώστε να σώζονται ζωές και να μην υπάρχουν καταγγελίες. Οι κάμερες είναι ένα εργαλείο για να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα και όχι για είσπραξη χρημάτων, ανέφερε χθες στον «Φ» ανώτερος αξιωματικός της Τροχαίας, προσθέτοντας ότι ήδη παρατηρείται φέτος μείωση των θυμάτων κατά τρεις νεκρούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Φ» ο βοηθός υπεύθυνος του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, από την 1/1/2022 μέχρι σήμερα έχουμε συνολικά 129.900 καταγγελίες από όλες τις κάμερες, σταθερές και κινητές. Οι 106.000 καταγγελίες που αφορούν ταχύτητα, οι 17.000 καταγγελίες για παραβίαση της άσπρης συνεχόμενης γραμμής σε φώτα τροχαίας και 6.900 καταγγελίες για παραβίαση κόκκινου φαναριού.

Όπως ανέφερε ο κ. Ευριπίδου, από την 1 Ιουνίου έχουν παραληφθεί και τεθεί σε λειτουργία και οι 20 κινητές κάμερες που προβλέπει το συμβόλαιο, γι’ αυτό και η διαχειρίστρια εταιρεία θα πρέπει να τις χρησιμοποιεί στη βάση του προγράμματος που αποστέλλεται από την Τροχαία. Τα δύο νέα σταθερά σημεία που από χθες λειτουργούν κανονικά κάμερες είναι στη Λεωφόρο Μακαρίου παρά τα φώτα τροχαίας Λυκαβητού και στη συμβολή της Λεωφόρου Στροβόλου με την οδό Μαχαιρά.

Όπως επεσήμανε ο «Φ», στη διαστάυρωση των Λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με Διγενή Ακρίτα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα αφού υπάρχουν λεωφορειολωρίδες. Οι οδηγοί, είτε είναι οδηγοί λεωφορείων, είτε ταξί, είτε ιδιωτικά οχήματα, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα φώτα πορείας που είναι για τη λωρίδα τους, με τον κ. Ευριπίδου να εξηγεί ότι τα φλας θα ανάβουν αναλόγως της λωρίδας. Στο παρόν στάδιο ωστόσο, αν καταγραφεί ιδιωτικό όχημα να χρησιμοποιεί λεωφορειολωρίδα, δεν θα καταγγελθεί και για αυτή την παράβαση καθώς δεν το επιτρέπει η υφιστάμενη νομοθεσία. Ενδέχεται το θέμα αυτό να ρυθμιστεί από νομοθεσία που προωθεί ο Δήμος Λευκωσίας.

Στο μεταξύ, η λειτουργία των καμερών στη Λεμεσό που προγραμματίζονταν για χθες, αναβλήθηκε για τις 19 – 20 Ιουνίου αφού αναμένονται ειδικοί από τη Γερμανία για επιδιορθώσεις λόγω των ζημιών που έγιναν πρόσφατα από οπαδούς.

Όσον αφορά στα παράπονα οδηγών ότι τα βαν των καμερών είναι κρυμμένα πίσω από θάμνους ή ότι σταθμεύουν σε σημεία που δεν επιτρέπεται και δεν τοποθετούνται σε ευδιάκριτα σημεία και σε σωστή απόσταση οι προειδοποιητικές σημάνσεις, ο κ. Ευριπίδου τόνισε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση, αναφέροντας ότι οι φωτογραφίες τυγχάνουν επεξεργασίας.

Αναφέρει, επίσης, ότι σε μερικές περιπτώσεις, οι κινητές κάμερες τοποθετούνται σε τρίποδα εκτός οχήματος, γιατί κρίνεται ότι χρειάζεται να εγκατασταθεί σε συγκεκριμένο σημείο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα να σταθμεύσει το βαν, οπότε δεν έχει σημασία αν φαίνεται ή όχι το αυτοκίνητο, όπως λέει. Ζήτησε, ακόμη, εκεί που οι πολίτες επισημαίνουν κάτι να επικοινωνούν με τις Αρχές και να το αναφέρουν ώστε να διερευνηθεί.