Μετά το τέλος της χθεσινής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα για την μνήμη του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δεν απέκρυψε την έντονη δυσαρέσκεια του για την στάση του διαδόχου του στην Πάφο, μητροπολίτη Τυχικού. Στάση, η οποία, όπως σαφώς προκύπτει από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, σχετίζεται με την μνημόνευση του μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε από τον «Φ» κατά πόσο η απουσία του Μητροπολίτη Πάφου από το συλλείτουργο για την ονομαστική του εορτή (μνήμη του Αγίου Γεωργίου) και για την μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα υποδηλώνει αντίθεση του στην μνημόνευση και αναγνώριση ως κανονικού προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Ουκρανίας του μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου.

Ο Μακαριώτατος απάντησε: «Νομίζω ότι είναι ένα θέμα, για το οποίο πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Όταν δέχτηκε την χειροτονία ποιον μνημονεύσαμε; Δεν μνημονεύσαμε πάλι τον Επιφάνιο; Είναι κάτι, το οποίο δυστυχώς φαίνεται να εξελίσσεται ως ένα πρόβλημα στην Εκκλησία της Κύπρου. Είμαι όμως αποφασισμένος να θέσω τέρμα σε αυτό το θέμα και είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου στέκεται παρά το πλευρό μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος χαρακτήρισε «παιδαριώδες» το να μην συλλειτουργεί (ο μητροπολίτης Πάφου), ενώ, όπως παρατήρησε, «ήρθε και δέχτηκε την χειροτονία».

Στην δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος προειδοποίησε τον μητροπολίτη Πάφου: «Θα πρέπει να πάρει τα μηνύματα και από τον κόσμο και από όλους εμάς. Είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω να εξελιχθεί ένα σχίσμα στη Εκκλησία της Κύπρου».

Χθες με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας (ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη), Κιτίου, Κυρήνειας, Λεμεσού και Ταμασσού, οι χωρεπίσκοποι Καρπασίας, Αρσινόης και ο Επίσκοπος Μεσαορίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης Ανδρέας ανάγνωσε θερμό γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αντιφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος επίσης ευχήθηκε για την ονομαστική εορτή του Πατριάρχη και ανταλλάγησαν δώρα. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο μητροπολίτης Τυχικός έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο και με την άρνηση του να δεχθεί στην Πάφο την κάρα του Αποστόλου Παύλου, πόλη στην οποία κήρυξε τον χριστιανισμό ο Απόστολος των Εθνών, διότι αυτή βρίσκεται στο Βατικανό!