Όρους θέτει ο καταδικασθείς Μητροπολίτης πρώην Κιτίου, ο οποίος έχει τεθεί σε αργία, προκειμένου να εγκαταλείψει το κτήριο της Μητρόπολης στη Λάρνακα.

Μετά την επιστολή που έστειλε προχθές στην Ιερά Σύνοδο ο δικηγόρος του, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε ο «Φ», ο Μητροπολίτης φέρεται ν’ ανέφερε πως δεν μπορεί να μετακομίσει σε διαμέρισμα, αλλά η επιθυμία του είναι να βρεθεί σπίτι για τη διαμονή του, ζητώντας όπως υπάρχει σ’ αυτό ασφάλεια για την προστασία του.

Οι προθέσεις του πρώην Κιτίου, είχαν διαφανεί και από την επιστολή του δικηγόρου του προς την Ιερά Σύνοδο. Ο συνήγορός του, Γιάννης Πολυχρόνης, στην εν λόγω επιστολή πέραν του ότι αναφέρει πως θεωρεί άκυρη την απόφαση της Ιεράς Συνόδου επειδή δεν κλήθηκε για ακρόαση ο πελάτης του, σημειώνει πως πρέπει ν’ αναθεωρηθούν οι όροι μεταστέγασής του. Υποδεικνύοντας πως πρέπει να εξασφαλιστεί στον πρώην Κιτίου αξιοπρεπής στέγαση, περίθαλψη και διατροφή, εξέφρασε φόβους για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά του, προσθέτοντας πως προπηλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε πως θεώρησε χρέος του να στείλει τη συγκεκριμένη επιστολή στην Ιερά σύνοδο, επειδή όπως είπε «προκύπτουν και θέματα ασφάλειας για τον Μητροπολίτη».

Η επιστολή του συνηγόρου του πρώην Κιτίου προς την Ιερά Σύνοδο, δεν έχει πάντως κανένα νομικό αντίκρισμα, αφού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η απόφαση των Συνοδικών. Σύμφωνα με το θεολόγο Θεόδωρο Κυριάκου, «η Ιερά Σύνοδος πέραν από το ανώτερο Δικαστικό όργανο εντός της Εκκλησίας, είναι και αυτή που ερμηνεύει τον καταστατικό χάρτη». Όπως είπε, η Σύνοδος μπορεί να πάρει αποφάσεις με βάση το υλικό του Δικαστηρίου και να μην καλέσει για ακρόαση έναν κληρικό. «Το ίδιο έκανε και στην υπόθεση του πατρός Στυλιανού. Εδώ έχουμε μαρτυρικό υλικό από δίκη, στην οποία καταδικάστηκε ο συγκεκριμένος κληρικός».

Σημείωσε ακόμη πως ο πρώην Κιτίου δεν μπορεί να μένει άλλο στο κτήριο της Μητρόπολης, χαρακτηρίζοντας την επιστολή του δικηγόρου του ως «μια απέλπιδα προσπάθεια του Μητροπολίτη να δείξει πως έχει και αυτός το δίκαιό του σε αυτή την υπόθεση».