Από το βήμα της δεξίωσης που έγινε προς τιμή των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης, εξέφρασε το συγκλονισμό της ναυτιλιακής κοινότητας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις πληγές που άφησαν στο πέρασμα τους οι καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές.

Ανακοίνωσε βοήθεια ύψους €50 εκατ. για τους πληγέντες, με αίσθηση καθήκοντος, όπως είπε, απέναντι στο συνάνθρωπο και την κοινωνία. Δανειζόμενος στίχους του Ελύτη ανέφερε: «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Στο χαιρετισμό της η κα Σακελλαροπούλου, αφού ανέδειξε την ιστορική σύνδεση της ναυτιλίας με τον ελληνισμό από την αρχαιότητα, εξήρε τη σπουδαία θέση της ελληνικής και της κυπριακής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχολιάζοντας τον άδικο, όπως είπε, θάνατο ενός επιβάτη και το τραγικό σοκ που προκάλεσε στην κοινωνία «η αδιανόητη συμπεριφορά ναυτικών», η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι, αυτή δεν εκφράζει τη ναυτοσύνη στο σύνολό της.

Απευθυνόμενη στους εφοπλιστές, εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που έχει προκύψει μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, οι πλοιοκτήτες θα συμβάλουν, ώστε να επουλωθούν πιο γρήγορα οι πληγές για τις περιοχές που δοκιμάστηκαν, τους κατοίκους, το περιβάλλον, την παραγωγή και την οικονομία.

Η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, δια του Προέδρου της Ανδρέα Χατζηγιάννη, διευκρινίζει ότι η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση των 50 εκ. ευρώ, προς ανακούφιση των πληγέντων της Ελλάδας, ανήκει στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «με αίσθηση καθήκοντος απέναντι στο συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ανέλαβε δράση ώστε η ναυτιλιακή οικογένεια να συνεισφέρουμε το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, στους πληγέντες».

Στο σημείο αυτό, οι παρευρισκόμενοι ανταποκρίθηκαν στη σχετική δήλωση με ένα θερμό χειροκρότημα, και ο κ. Χατζηγιάννης επισήμανε ότι τα συγχαρητήρια και το χειροκρότημα αυτό ανήκουν στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.