Στην ενίσχυση της υγιούς γήρανσης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, στην κοινωνική ενσωμάτωση την κοινωνικοποίηση, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στήριξης και φροντίδας στοχεύει το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Για το σκοπό αυτό θα καταρτιστεί Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Τρίτη Ηλικία, ανέφερε η υφυπουργός Μαριλένα Ευαγγέλου στην 24η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων. Σημείωσε, δε, ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την οικονομική ελέφρυνση των ηλικειώμενων λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, καθώς και ότι πέρσι δόθηκαν αρκετά εκατομμύρια για τη στήριξή τους.

Συγκεκριμένα, είπε, ότι στη βάση της νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), κατά το 2022 έχουν επωφεληθεί 5.813 οικογένειες άνω των 65 ετών, με συνολική δαπάνη €25.3 εκατ. για σκοπούς κάλυψης των βασικών και έκτακτων αναγκών τους.

Ταυτόχρονα, 2.769 άτομα άνω των 65 ετών έλαβαν ποσό ύψους €8.5 εκατ. για κάλυψη αναγκών φροντίδας, στοχεύοντας στην ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα. Επωφελήθηκαν, ακόμη, πέραν των 22.000 οικογενειών από το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων, με συνολική δαπάνη €90.7 εκατ., ενώ παραχωρήθηκε φέτος πασχαλινό επίδομα ύψους €3.5 εκατ. σε περίπου 18.500 συνταξιούχους.

Παράλληλα, περίπου 32.000 χαμηλοσυνταξιούχοι επωφελήθηκαν ποσό ύψους €7.7 εκατ. λόγω της αύξησης κατά 5% στο Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου και της ταυτόχρονης απορρόφησης των αυξήσεων που δόθηκαν στις συντάξεις των Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την 1/1/2022.

Το Υφυπουργείο θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Οδηγού Ωφελημάτων Ηλικιωμένων με σκοπό την καλύτερη πληροφόρηση των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των οργανώσεων, είπε η κ. Ευαγγέλου, έχουν λάβει την απόφαση να ξεκινήσει διαδικασία για εκ νέου διορισμό του Συμβουλευτικού Σώματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού ληφθούν από όλους τους φορείς οι εισηγήσεις για τους εκπροσώπους τους. 

Ενισχύουν, επίσης, τη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων του Υφυπουργείου δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων. Το 2022 συνολικά 61 τέτοια προγράμματα που εξυπηρετούν ηλικιωμένους, έλαβαν κρατική ενίσχυση ύψους €1.7 εκατ.

Επίσης, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Aνθεκτικότητας, δίδεται η δυνατότητα για δημιουργία νέων ή/και αναβάθμιση και επέκταση  υφιστάμενων κέντρων 24ωρης φροντίδας ενήλικων ατόμων. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, υπογράμμισε, θα δημιουργηθούν δύο νέες δομές και μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2026 επιπλέον τέσσερις νέες δομές.

«Είναι κοινά αποδεκτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται. Αυτή η τάση, δημιουργεί από τη μια ευκαιρίες με τις σωστές πολιτικές και από την άλλη, προκλήσεις τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προκλήσεις που αφορούν στην προσαρμογή των συστημάτων υγείας, στην ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας, αλλά και των πολιτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης», είπε η Υφυπουργός.