Στα €500 εκτοξεύεται το εξώδικο πρόστιμο για παραβίαση του κόκκινου υπό κάποιες προϋποθέσεις, σύμφωνα με πρόταση νόμου που κατέθεσε χθες ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας.

Με την πρόταση καθορίζονται τριών ειδών εξώδικα για το ίδιο αδίκημα ανάλογα με το πόσο ένα όχημα αντί να σταματήσει σήμερα στα φώτα εισέρχεται εντός της συμβολής.

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση αυτή έρχεται μετά τις φωνές των οδηγών ότι ενώ περνούσαν για λίγο την άσπρη γραμμή, καταγγέλλονταν με εξώδικο €300. Τώρα με την πρόταση γίνονται τρεις διαφοροποιήσεις ως εξής:

1.€85 σε περίπτωση στάσης του οχήματος επί της λωρίδας διάβασης πεζών, ή

2.       €300 σε περίπτωση στάσης του οχήματος πέραν της λωρίδας διάβασης πεζών και εντός της συμβολής, ή

3.       €500 σε περίπτωση που το όχημα παρέλειψε να σταματήσει και κινείται πέραν της λωρίδας διάβασης πεζών και εντός της συμβολής κατά τη διάρκεια που είναι αναμμένος ο κόκκινος σηματοδότης.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη διάταξη για επιβολή προστίμου ύψους €25 σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης πριν τη γραμμή στάσης σε φωτεινό σηματοδότη, η οποία αποτελεί παράβαση σήματος τροχαίας, εξακολουθεί να ισχύει και δεν επηρεάζεται από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Επισημαίνεται ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, επιτυγχάνεται η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τη μη συμμόρφωση με την υποχρέωση στάσης στους φωτεινούς σηματοδότες ως ένα μέτρο αντιμετώπισης του μεγάλου αριθμού σοβαρών δυστυχημάτων.