Υπέρβαση συντελεστών δόμησης, αλλά και ανέγερση μέρους των κτισμάτων σε ιδιωτική γη που δεν έχει αποκτηθεί από τις δύο εκκλησίες που προχώρησαν στις παράνομες εγκαταστάσεις για την ανέγερση τη μονής και άλλων χώρων, ακόμα και εντός της περιοχής Natura 2000, έχουν διαπιστωθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας κατά την εξέταση αίτησης που υποβλήθηκε για ανέγερση κτιρίου με κελλιά και βοηθητικούς χώρους στο ησυχαστήριο οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Σημειώνεται ότι έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις, μία για αδειοδότηση των κτηρίων που αποτελούν τη Μονή και η δεύτερη για εγγραφή και κατασκευή του δρόμου που οδηγεί σε αυτή. Το επαρχιακό τμήμα πολεοδομίας Λευκωσίας έλαβε αίτηση για τα κτήρια στις 12/9/2022. Ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη όπου διαπιστώθηκε ότι τα κτίσματα είχαν ήδη ανεγερθεί.

Η ενέργεια αυτή οδήγησε την επαρχιακή διοίκηση Λευκωσίας να προβεί στη λήψη μέτρων. Στη φάση αυτή εξετάζεται η αίτηση, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος έδωσε θετικές απόψεις στο Τμήμα Πολεοδομίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ληφθεί η όποια απόφαση εάν προηγουμένως δεν γίνει εγγραφή του δρόμου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες.

Το αίτημα για εγγραφή του δρόμου που οδηγεί στη μονή εκκρεμεί στην επαρχιακή διοίκηση Λευκωσίας. Τμήμα Πολεοδομίας και επαρχιακή διοίκηση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαδικασία εγγραφής του δρόμου με διαπλάτυνση του για λόγους ασφαλείας, λόγω της κυκλοφοριακής κίνησης που παρατηρείτο τα Σαβατοκυρίακα, λόγοι βέβαια που δεν υφίστανται πλέον μετά τα τελευταία γεγονότα.

Κατόπιν αποτύπωσης του δρόμου από τοπογράφο δόθηκαν συγκαταθέσεις από τους ιδιοκτήτες γης, ενώ και όπου απαιτείται απαλλοτρίωση θα γινόταν προκειμένου να ολοκληρωθεί η εργασία εγγραφής. Τμήμα του δρόμου διέρχεται από την Οικιστική Ζώνη (Η3) της κοινότητας, ενώ το υπόλοιπο μέρος διέρχεται από Ζώνη Υπαίθρου (Γ3) και Ζώνη Προστασίας (Ζ1).

Σημειώνεται ότι με βάση την αίτηση που υποβλήθηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας, τα τεμάχια γης ανήκουν στις εκκλησίες Οσίου και Πορφυρίου Αββακούμ, καθώς και του Αγίου Νικολάου που προΐσταται και τις δύο ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι, για να εγγράφει και διαπλατυνθεί ο υφιστάμενος δρόμος θα πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί η εκπόνηση από το Κοινοτικό Συμβούλιο, μελέτης Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και η υποβολή του Έντυπου 7 και η αξιολόγηση και έγκριση τους από την Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για την βελτίωση/ διαπλάτυνση του δρόμου δεν θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος με επιστολή του ημερ. 5/5/2023 τόνιζε ωστόσο πως σε περίπτωση που το αίτημα της εγγραφής του δρόμου αναφέρεται στην εγγραφή του υφιστάμενου χωρίς διαπλάτυνση δεν φέρει ένσταση και δεν απαιτεί την εκπόνηση μελετών.

Με επιστολή της η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας ημερ. 30/5/2023 αναφέρει ότι η Υπηρεσία δεν ευνοεί την εγγραφή δρόμων που διέρχονται περιοχών Προστασίας της Φύσης, καθότι δεν επιθυμεί να δημιουργούνται προϋποθέσεις ενθάρρυνσης οικιστικής ανάπτυξης σε αυτές.