Διάταγμα για αναστολή εργασιών του εργοστασίου ασφαλτικών στο Μιτσερό εξέδωσε χθες το Διοικητικό Δικαστήριο. Εξέτασε προσφυγή από το σύμπλεγμα οκτώ επηρεαζόμενων κοινοτήτων (Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Αγίου Ιωάννη, Κάτω Μονής, Αρεδιού, Μενοίκου, Μαλούντας, Ορούντας) κατά της πολεοδομικής άδειας και ταυτόχρονη αίτηση για αναστολή των εργασιών, κάτι το οποίο έκανε αποδεκτό μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης, της οποίας η εξέταση θα αρχίσει το συντομότερο δυνατό. Οι εργασίες είχαν ανασταλεί μετά από παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ ορίστηκε συνάντηση στις 25 Αυγούστου.

Τις κοινότητες εκπροσώπησε η δικηγόρος Νατάσα Ιακώβου εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Λέλλος Π. Δημητριάδης ΔΕΠΕ. 

Η δικαστής Μαρίκα Παπαθωμά Καλλιγέρου στην απόφασή της, έλαβε μεταξύ άλλων υπόψη, την εγγύτητα των περιοχών των επηρεαζόμενων κοινοτήτων με την περιοχή στην οποία αποφασίστηκε να χωροθετηθεί το εργοστάσιο, που αποφασίστηκε να μετακινηθεί από την περιοχή Τσερίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον Έπαρχο η μπάλα για ασφαλτικό Μιτσερού

Το Δικαστήριο αποφάσισε πως υπό τις περιστάσεις της υπόθεσης, στοιχειοθετήθηκε πιθανότητα ανεπανόρθωτης ζημίας για τους κατοίκους των κοινοτήτων από την άμεση εκτέλεση της πολεοδομικής άδειας, η οποία αφορά τη ζωή τους, την ποιότητα της διαβίωσής τους και την υγεία τους, καθώς και την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν και η οποία ζημία δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήματα και ως εκ τούτου επιβάλλεται η αναστολή εκτέλεσης της επίδικης απόφασης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής.

Συνεκτιμώντας όμως παράλληλα τα σοβαρά συμφέροντα της εταιρείας Prometheas για επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου της σε άλλη περιοχή από την περιοχή στην οποία λειτουργούσε και η οποία απαγορεύτηκε βάσει δικαστικού διατάγματος, αλλά και τη σημαντικότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού για μεταφορά του εργοστασίου, το Δικαστήριο εξέδωσε παράλληλα διάταγμα για σύντομη εκδίκαση της προσφυγής. Με βάση την απόφαση, σχετικές οδηγίες θα δοθούν στους διαδίκους στη συνέχεια για συντομότερα χρονοδιαγράμματα από αυτά που ήδη δόθηκαν για καταχώριση γραπτών αγορεύσεων και ορισμό της υπόθεσης για Διευκρινίσεις. Σημειώνεται ότι αρχικά η υπόθεση θα εξεταζόταν στις 3 Νοεμβρίου.