Για σειρά υποστελεχών της Όμικρον 5, μίλησε στον ACTIVE ο ιολόγος Λεόντιος Κωστρίκης, εξηγώντας ότι ο ιός έχει παρακλάδια με ήπια κλινικά συμπτώματα, έχει όμως αυξανόμενη μεταδοτικότητα. Γι’ αυτό και υπάρχει, συμπλήρωσε, επιδημιολογικό κύμα.

Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε πως, όταν αυξάνονται οι αριθμοί των λοιμώξεων, υπάρχει επίσης αυξητική τάση και στις νοσηλείες. «Αυτά τα υποστελέχη δεν μοιάζουν με το αρχικό στέλεχος του Covid, υπάρχει αντιγονική και κλινική εξέλιξη της λοίμωξης. Ο ιός αυτή τη στιγμή, ενέχει στοιχεία τροπικά στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, μολύνει τους ιστούς του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και όχι του κατώτερου, γι’ αυτό δεν υπάρχουν εξαιρετικά συχνά φαινόμενα πνευμονιών και χορήγηση οξυγόνου», διευκρίνισε ο κ. Κωστρίκης.

Ο ιολόγος – καθηγητής,  αναφέρθηκε σε διαφορετικότητα της κλινικής εικόνας των ασθενών σήμερα, παρά τον προηγούμενο χρόνο, εξηγώντας ότι δεν έγινε ενδημική η πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το μήνυμα του κυρίου Κωστρίκη είναι πως ο ιός δεν ήρθε για να φύγει γρήγορα. Για την ώρα, είπε, δεν είναι ανησυχητική η κατάσταση, αλλά δεν αποκλείεται να προκύψει ένα νέο στέλεχος χειρότερο και πιο καταστροφικό.

Πρέπει, υπέδειξε, να υπάρχει εξέλιξη στη διαχείριση της πανδημίας από τους αρμοδίους. Να περιοριστούν στις συστάσεις και όχι να επιβάλλονται πρόστιμα, καθώς τα διατάγματα θα πρέπει να είναι πιο ευγενικά προς το κοινό, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία, κατέληξε.

Active Radio