Στοιχεία και αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκομένων τμημάτων παραλαμβάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο πλαίσιο της εξέτασης της υπόθεσης της παραχώρησης δασικής γης στο δάσος Μαχαιρά για κατασκηνωτικούς χώρους, σε περιοχή που προϋπήρχαν εγκαταστάσεις στρατοπέδου που έκλεισε τη δεκαετία του 1980.

Το θέμα της δημιουργίας κατασκηνωτικού χώρου στην περιοχή Μάντρας του Καμπιού στο δάσος Μαχαιρά και οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις απασχόλησαν συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος όπου εξετάστηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης του έργου. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και υπηρεσίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ενδιαφερόμενοι φορείς, καθώς και το Σωματείο Φίλοι του 76ου Σώματος Προσκόπων Στροβόλου που εξασφάλισε μίσθωση δασικής γης για δημιουργία του κατασκηνωτικού χώρου.

Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης, κατατίθενται στοιχεία από τα αρμόδιες υπηρεσίες και θα ακολουθήσει η διαδικασία μέχρι την έκθεση. Έκθεση που αναμένουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.  

Ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Θεοδώρου ανέφερε ότι όλα τα μέλη του σωματείου είναι πρόσκοποι. Σημείωσε ότι πρόκειται για ανεξάρτητο οργανισμό που άρχισε συζητήσεις με το Τμήμα Δασών από το 2010 με σκοπό την εκμίσθωση της συγκεκριμένης γης στο δάσος Μαχαιρά. Ανέφερε ότι ακολουθηθήκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες με κατάληξη τη εκμίσθωση δασικής γης στις 7/6/2023.

Από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έγινε αναφορά σε σύσκεψη που διενεργήθηκε στο γραφείο της Υπουργού Γεωργίας, με την ίδια την Υπουργό να θεωρεί το σώμα πολύ σημαντικό και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ακολουθήσουν τις διαδικασίες με βάση τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Έλενα Στυλιανοπούλου εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος με την υποβολή του σχετικού εντύπου πληροφοριών έγινε διαδικασία προελέγχου λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος του έργου. Διαπιστώθηκε είπε μικρή επίπτωση στο περιβάλλον από τα έργα και προχώρησε σε έκδοση αιτιολογημένης διαπίστωσης.

Πρόσθεσε ότι μετά που προέκυψαν νέα στοιχεία, με την ύπαρξη του σπάνιου νερόφιδου στην περιοχή του έργου, αποφασίστηκε η επαναξιολόγηση του έργου και ζητήθηκε στις 18/1/2024 η διενέργεια Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης.

Ο Αντώνης Χωραττάς εκ μέρους του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι το Σώμα Προσκόπων Κύπρου έδωσε τη συγκατάθεσή του στο Σωματείο, από τη στιγμή που το ίδιο δεν μπορούσε να προχωρήσει. Ακολούθησαν είπε διαβουλεύσεις και δόθηκε έγκριση για εκμίσθωση γης για κοινωφελείς σκοπούς.