Αύξηση στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα προέλθει από τον τερματισμό της κυβερνητικής χορηγίας – ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα – θα δουν στους λογαριασμούς τους οι καταναλωτές από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο philenews podcast η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ο λογαριασμός ενός οικιακού καταναλωτή με κατανάλωση 800 κιλοβατώρων τη διμηνία, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα €236 μαζί με τον ΦΠΑ, θα αυξηθεί κατά περίπου €70.

Παράλληλα, για τις διατιμήσεις του 2024 η ΑΗΚ υπέβαλε τους λογαριασμούς της και αναμένει την απόφαση της ΡΑΕΚ. Εάν εγκριθεί η πρόταση της ΑΗΚ, η αύξηση στη συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει περίπου στο 6%.

Όσον αφορά το περσινό αίτημα της ΑΗΚ στη ΡΑΕΚ, το οποίο απορρίφθηκε, θα επέφερε αύξηση ύψους 13% στη συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα βρίσκεται ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, μετά από προσφυγή της ΑΗΚ και θα ξεκαθαρίσει σε βάθος χρόνου.

Αν πετύχει η προσφυγή, η ΡΑΕΚ θα επανεξετάσει την απόφαση και θα εκδώσει δική της απόφαση – σε ένα διάστημα ενός με δύο χρόνων θα διαφανεί το αποτέλεσμα.