Τη θέση ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί προκειμένου να αποτελέσει τον Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την στεγαστική πολιτική που παρουσίασε το ΑΚΕΛ, αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον κ. Στεφάνου επισκέφθηκε τα γραφεία του ΚΟΑΓ όπου συναντήθηκε με το ΔΣ και τη Διεύθυνση του Οργανισμού, με την Πρόεδρο του ΚΟΑΓ, Έλενα Κούσιου Χατζηδημητρίου να δηλώνει ότι ο ΚΟΑΓ είναι έτοιμος για αυτό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η συνάντηση με τον ΚΟΑΓ δεν είναι τυχαίο γεγονός, καθώς «είναι ένας οργανισμός που εκ της αποστολής του, εκ της ίδρυσής του καλείται να εξυπηρετήσει τον στόχο της διευκόλυνσης της πρόσβασης, κυρίως των μικρομεσαίων στρωμάτων των νέων ζευγαριών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στην απόκτηση στέγης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπίτι ή παιδί; Διάλεξε!

«Στη δική μας την αντίληψη, ο ΚΟΑΓ μπορεί να αποτελέσει με την ανάλογη ενίσχυση και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του τον κεντρικό φορέα για την κρατική πολιτική στέγης, που πρέπει να δημιουργηθεί στην Κύπρο», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και συμπλήρωσε: Θεωρούμε ότι αυτός ο φορέας πρέπει και μπορεί να είναι με την αναβάθμιση του Οργανισμού.

Η Σύσταση Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής βρίσκεται στο επίκεντρο της πρότασης του ΑΚΕΛ υπό τον τίτλο «Στέγη για όλους».

«Μια στεγαστική πολιτική χρειάζεται έναν ενιαίο φορέα ο οποίος να σχεδιάζει, να θέτει τους στρατηγικούς στόχους, να συντονίζει, να λαμβάνει αποφάσεις να λειτουργεί προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού και της υλοποίησης της κρατικής πολιτικής», είπε ο κ. Στεφάνου για να προσθέσει πως «και από την στιγμή που έχουμε έναν Οργανισμό, που διαθέτει μια πολύχρονη εμπειρία, θεωρούμε ότι είναι πολύ λογικό από το μηδέν, να αναβαθμίσουμε τον Οργανισμό».

Σημείωσε, ωστόσο, την ίδια ώρα, επειδή μια αναβάθμιση του Οργανισμού σίγουρα θα πάρει χρόνια, δεν θα πρέπει ο Οργανισμός να παραλύσει τη δουλειά του, αλλά να συνεχίσει και να αναβαθμίσει και τα προγράμματά του σε αυτή την μεταβατική περίοδο.

Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ στέκεται στο πλευρό του ΚΟΑΓ «γιατί πιστεύουμε στην αποστολή του, στηρίζουμε αυτή την αποστολή και θέλουμε να δούμε αυτή την αποστολή να ενισχύεται ακόμη περισσότερο».

Στις δικές της δηλώσεις, η κ. Κούσιου Χατζηδημητρίου συμφώνησε με την πρόταση του ΑΚΕΛ για τον Ενιαίο Στεγαστικό Φορέα, λέγοντας πως «είναι κάτι που πρέπει να γίνει, ναι, ίσως πάρει καιρό αλλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει».

«Ο ΚΟΑΓ είναι έτοιμος για αυτό, ένας ενιαίος φορέας πρέπει, και με αυτά που είπε ο κ. Στεφάνου, να έχει όραμα, πρέπει να το προωθεί και πρέπει να δουλεύει για αυτό, δεν είναι απλά μια ομπρέλα που πρέπει να μπαίνουν όλες οι υπηρεσίες από κάτω», είπε.

Σκοπός ίδρυσης αυτού του Οργανισμού, πρόσθεσε, είναι να βοηθά τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πρόβλημα με την στέγαση, αυτός είναι ο στόχος και περιμένω ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για αυτό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κούσιου είπε ότι τα έργα αυτή τη στιγμή που τρέχουν στον Οργανισμό είναι η Εκάλη στην Παλλουριώτισσα που αφορά σε 16 διαμερίσματα 2 και 3 υπνοδωματίων, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Σημείωσε ότι πρόκειται για ακριτική περιοχή όπου ο δικαιούχος μπορεί να είναι επιλέξιμος για χορηγία από σχέδιο που εξαγγέλθηκε από το ΥΠΕΣ.

Είπε ακόμη ότι άρχισαν ήδη οι εργασίες στον τεμάχιο του Αγίου Νικολάου στη Λάρνακα, όπου θα κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος στις 19 Μαΐου, ενώ το έργο στη Λεμεσό έχει πάρει μια νέα δυναμική με την τροποποίηση των νέων πολεοδομικών κινήτρων που είχαν γίνει από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τέλος, η κ. Κούσιου εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον για το έργο του Οργανισμού και σημείωσε πως «δεν είναι μύθος ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την στέγαση, όντως υπάρχει, πρέπει να βοηθηθούν οι άνθρωποι και ειδικά οι δικαιούχοι».