Σημαδιακή η σημερινή ημέρα για το σύστημα φωτοεπισήμανσης αφού θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα εξώδικα πρόστιμα στους παραβάτες οδηγούς.  Ενάμιση σχεδόν μήνα μετά την κανονική λειτουργία των οκτώ καμερών για έλεγχο των οδηγών, μόλις τώρα λύθηκαν τα προβλήματα που αναφύηκαν και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να φύγουν τα πρώτα εξώδικα.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγγελθεί, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Φ» ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας και υπεύθυνος για το σύστημα φωτοεπισήμανσης Χάρης Ευρυπίδου, πέραν των 30 χιλιάδων οδηγών από τις τέσσερις κινητές και τις τέσσερις σταθερές κάμερες. Οι καταγγελίες έχουν σταθεροποιηθεί πλέον στις 900 την ημέρα, αριθμός που θεωρείται αρκετά μεγάλος, ενόψει του γεγονότος ότι το σύστημα άρχισε να λειτουργεί από τις 25 Οκτωβρίου και θα έπρεπε οι οδηγοί να έχουν εξοικειωθεί με το σύστημα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ευρυπίδου, τώρα το σύστημα της εταιρείας έχει συνδεθεί με αυτό της Αστυνομίας και επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν ως προς την επεξεργασία των φωτογραφιών αλλά κυρίως των διευθύνσεων των παραβατών οδηγών. Από σήμερα, ανέφερε ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας, άνθρωποι της ανάδοχου εταιρείας θα αρχίσουν να αποστέλλουν μέσω συστημένων επιστολών στο Ταχυδρομείο τα εξώδικα. Από την παραλαβή τους, οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους 15 ημέρες να δηλώσουν ότι δεν ήταν αυτοί που οδηγούσαν και να υποδείξουν αυτόν που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι. Το εξώδικο θα πρέπει να πληρωθεί 45 ημέρες μετά την παραλαβή του, διαφορετικά θα σχηματίζεται ποινικός φάκελος για το Δικαστήριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ευρυπίδου, τώρα όσα εξώδικα έχουν συσσωρευτεί από την 1 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα θ’ αρχίσουν σταδιακά να παραδίδονται στους παραβάτες και παράλληλα θα αξιολογούνται οι νέες καταγγελίες. 

Το μέγα ερώτημα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» είναι τι θα γίνει με αυτούς που δεν θα παραλαμβάνουν τη συστημένη επιστολή, δηλαδή δεν θα εντοπίζονται. Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει εγκριθεί από τη Βουλή, θα γίνονται δυο προσπάθειες από το Ταχυδρομείο για επίδοση της συστημένης επιστολής με το εξώδικο και μετά θα αναλαμβάνει υπάλληλος της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα για να το επιδώσει. Αν αποτύχει και αυτός να εντοπίσει τον παραβάτη, αναλαμβάνει η Αστυνομία σε μια ύστατη προσπάθεια να γίνει επίδοση του εξωδίκου. Αν δεν επιτευχθεί ούτε τότε, το πρόστιμο αρχειοθετείται και αν ο παραβάτης αποταθεί κάποια στιγμή στην Αστυνομία, θα του επιδοθεί τότε.

Όσον αφορά στις κάμερες, αυτές έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν παραβάσεις και υπό βροχή, ενώ αν στον αυτοκινητόδρομο κινούνται την ίδια ώρα πολλοί οδηγοί με υπερβολική ταχύτητα, μπορεί να τους καταγράψει όλους, δηλαδή δεν ξεφεύγει κανένας (έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν παραβάσεις μέχρι και σε οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας).