Ένας στους δύο παράτυπους μετανάστες που έφτασαν φέτος στην Κύπρο προερχόταν από τη Συρία, ενώ η αντίστοιχη αναλογία πέρσι ήταν ένας στους τέσσερις.

Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν νέα δεδομένα για τις αρμόδιες αρχές αφού θα πρέπει να διαχειριστούν διαφορετικά το μεταναστευτικό, νοουμένου ότι δεν μπορούν να επαναπατρίσουν Σύρους λόγω της κατάστασης στη Συρία.

Σύμφωνα με τον υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διπλασιασμός στις αφίξεις προσφύγων από Συρία και Λίβανο, γεγονός που αποδίδεται στη σύρραξη στην Μέση Ανατολή. Συνεπεία της μεγάλης αύξησης, συμπλήρωσε ο υπουργός, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα, τα οποία έχουν πραγματικά ανάγκη. Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τα επίπεδα ασφάλειας στη Συρία.

Στην περίπτωση που κάποιες περιοχές στη γειτονική χώρα κριθούν ως ασφαλείς, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στη Συρία, ανέφερε. Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι η Λευκωσία θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες, όπως η Frontex αναλάβει ενεργό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν περαιτέρω οι παράνομες αφίξεις δια θαλάσσης, από Συρία και Λίβανο.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ελλάδας, προκειμένου να τον ενημερώσει για πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες τη φέρνουν στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο κομμάτι των επιστροφών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που διατηρεί η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, πέρσι οι Σύροι που έφτασαν στην Κύπρο αντιστοιχούσαν στο 23% του συνόλου των μεταναστών, ενώ φέτος έφτασαν στο 53%, γεγονός που αλλάζει όλα τα δεδομένα στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Σ’ αυτό συνέτεινε αρχικά στη δραστηριοποίηση των κυκλωμάτων που δρουν στο Λίβανο και τώρα με το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υποδιοικτής της ΥΑΜ και υπεύθυνος επιχειρήσεων της Πέτρος Ζένιου, τα τελευταία τρία χρόνια ήρθαν στην Κύπρο περί τις 12 χιλιάδες Σύρους. Αυτοί, σε αντίθεση με άλλους παράτυπους μετανάστες, διαμένουν μόνιμα πλέον εδώ αφού τους παραχωρείται καθεστώς προσωρινής προστασίας και δραστηριοποιούνται οικονομικά, αναπτύσσοντας τη δική τους κοινωνία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ζένιου, το 2022 είχαν έρθει στην Κύπρο 4.004 Σύροι από τις 17.434 συνολικές αφίξεις.

Φέτος, μέχρι και τις 8 Νοεμβρίου έφτασαν 9.183 μετανάστες εκ των οποίων οι 4.875 ήταν Σύροι. Άλλες τρεις χιλιάδες περίπου Σύροι πρόσφυγες είχαν έρθει στη χώρα μας το 2021. Όλα αυτά αλλάζουν τα δεδομένα γι’ αυτό και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών έχει ανοίξει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ν’ αρχίσουν επιστροφές Σύρων σε περιοχές της Συρίας που πλέον θεωρούνται ασφαλείς.