Οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί δεν θέλουν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα εφημεριών που θα εφαρμόζεται εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων και προτιμούν τα κρατικά κέντρα υγείας. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προτιμά να παραχωρήσει τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων για τις εφημερίες του ΓεΣΥ και όχι τα κέντρα υγείας που διαθέτει, οι γιατροί του δημοσίου δεν δέχονται την παρουσία ιδιωτών γιατρών σε καμία από τις κρατικές δομές και υποστηρίζουν ότι οι ιδιώτες πρέπει να εφημερεύουν στα ιατρεία τους, κάτι το οποίο δεν δέχονται οι ιδιώτες γιατροί. 

Από πλευράς του, ο ΟΑΥ δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στη λειτουργία των ιατρείων ανά πάσα στιγμή, αρκεί να συμφωνηθεί ο χώρος, αλλά δεν τοποθετείται ξεκάθαρα επί του θέματος. Ο υπουργός Υγείας θέτει τις δικές του κόκκινες γραμμές ξεκαθαρίζοντας ότι τα κτήρια του ΟΚΥπΥ ανήκουν στο κράτος, και με όλα αυτά, η εξυπηρέτηση των ασθενών κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα. 

Αυτό το σκηνικό διαμορφώθηκε μετά τη χθεσινή έκτακτη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, η οποία δεν οδήγησε σε καμία ημερομηνία έναρξης των εφημεριών στο ΓεΣΥ, αλλά και σε καμία απόφαση για τον χώρο στον οποίο θα λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία αφού η κάθε πλευρά διατηρεί τις δικές της θέσεις, με τους γιατρούς του δημοσίου στην ουσία να μην αποδέχονται καμία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί προς συζήτηση και να ζητούν τώρα διαβούλευση με τον ΟΚΥπΥ για το ποσό που θα λαμβάνουν ως αποζημίωση αλλά και για τα ωράρια εργασίας τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ΟΑΥ προκειμένου να ενημερωθεί για την ετοιμότητα του Οργανισμού να λειτουργήσει τα εφημερεύοντα ιατρεία, και την ερχόμενη Τετάρτη, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, ΠΙΣ, επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ και συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου αναμένεται να τα ξαναπούν με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα. 

Από τη χθεσινή σύσκεψη δεν έλειψαν και οι εντάσεις, αφού όταν οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί δήλωσαν την άρνησή τους να προσφέρουν υπηρεσίες εφημερίας στους χώρους των εξωτερικών ιατρείων των κρατικών νοσοκομείων και εξέφρασαν την άποψη ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία πρέπει να λειτουργούν στους χώρους των Κέντρων Υγείας του ΟΚΥπΥ, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού αντέδρασαν και μάλιστα με αρκετά έντονο ύφος λέγοντας ότι η πρότασή τους προνοεί παραχώρηση των εξωτερικών ιατρείων, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο υπουργός Υγείας και να υποδείξει σε όλους ότι τα κτήρια που διαχειρίζεται ο ΟΚΥπΥ δεν ανήκουν σε κανέναν εκτός από το κράτος.

Αναλυτικά: 

-Από πλευράς των επιστημονικών εταιρειών που εκπροσωπούν τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ (ενηλίκων και παίδων), εκφράστηκε η άποψη ότι τα εφημερεύοντα ιατρεία πρέπει να λειτουργούν στους χώρους των Κέντρων Υγείας του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι ιδιώτες γιατροί, αρνούνται να συμμετέχουν σε πρόγραμμα εφημεριών που θα εφαρμόζεται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ απορρίπτουν και την πρόταση για πρόγραμμα εφημεριών εντός των προσωπικών τους ιατρείων.

-Οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου, θέτουν ως θέμα αρχής την μη παρουσία ιδιωτών γιατρών σε δομές του δημοσίου και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπέδειξαν ότι οι ιδιώτες πρέπει να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους ιατρεία για το πρόγραμμα εφημεριών. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρέπει να διαβουλευθούν με τον ΟΚΥπΥ για την αύξηση των ωρών εργασίας τους αλλά και για την αποζημίωση που θα λαμβάνουν. 

–    Ο ΟΚΥπΥ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξέφρασε την αντίθεσή του στην παραχώρηση των κέντρων υγείας για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων και υπέδειξε ότι η πρότασή του αφορά την παραχώρηση των εξωτερικών ιατρείων των κρατικών νοσοκομείων. Ωστόσο, όπως διεφάνη μετά και από την παρέμβαση του Υπουργού, ο Οργανισμός είναι πρόθυμος να συνεργαστεί εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

–    Ο ΟΑΥ, έδωσε διευκρινίσεις για το καθηκοντολόγιο των προσωπικών γιατρών κατά τη διάρκεια των εφημεριών, ωστόσο μετά από απαίτηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου συμφωνήθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής υπό τον πρόεδρο του ΠΙΣ η οποία θα συζητήσει, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, «όλα τα ιατρικά θέματα».   

Κύριος στόχος είναι να λειτουργήσουν

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα επιτευχθεί το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιουνίου και στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την ημερομηνία έναρξης των εφημεριών μετά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με την ηγεσία του ΟΑΥ, αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» εμμένει στην αρχική του άποψη ότι τα ιατρεία πρέπει να λειτουργήσουν το αργότερο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιούλη. 

Οριστικές αποφάσεις, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση, θα ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη. «αφού προηγηθούν συσκέψεις για επίλυση των προβλημάτων που τέθηκαν επί τάπητος». Ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι «κύριος στόχος είναι να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία για να επωφελούνται οι ασθενείς. Θέλω να αναφέρω στον κόσμο ότι ο κύριος μας στόχος είναι να λειτουργήσουν αυτά τα εφημερεύοντα ιατρεία, γιατί με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετείται ο απλός πολίτης που τόσο πολύ τα έχει ανάγκη». 

Έχει οριστεί, είπε, «επόμενη σύσκεψη την Τετάρτη στις 5 μ.μ. στο υπουργείο, ώστε να ανακοινωθεί τι θα γίνει τελικά και πότε θα λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Στόχος είναι να λειτουργήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων και όχι τον Σεπτέμβριο, όπως είχε κυκλοφορήσει», τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι «θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι τι ιατρικές πράξεις θα διενεργούνται, το οποίο έχει ξεκαθαριστεί και που θα γίνει η στελέχωση των ιατρείων, το οποίο θα μελετηθεί από το υπουργείο Υγείας».

ΠΑΣΥΚΙ: Άλλα έλεγε ο ΟΚΥπΥ

Πάντως, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ΟΚΥπΥ σε δύο μεταξύ τους συναντήσεις είχε ενημερώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την παραχώρηση των οποιωνδήποτε δομών του δημοσίου στον ΟΑΥ για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων. «Σε δύο συναντήσεις με τον ΟΚΥπΥ απάντησαν ότι δεν θέλουν να δώσουν τους χώρους. Το ίδιο έκαναν και όταν είχαμε τη συνάντηση με τον Υπουργό. Τελικά ετοίμασαν πρόταση με την οποία παραχωρούν τους χώρους. Άρα, ο ΟΚΥπΥ ανέτρεψε αυτά που μας είχε πει προφορικά», είπε ο κ. Κούμας και πρόσθεσε ότι τώρα «πρέπει να γίνει διαβούλευση για τους όρους εργασίας, το νέο ωράριο που επεβλήθη και με το οποίο εμείς δεν έχουμε συμφωνήσει». Επανέλαβε ότι η ΠΑΣΥΚΙ «φέρει σοβαρότατη ένσταση στη χρήση των χώρων των δημόσιων νοσοκομείων από τους ιδιώτες».