Ξήλωμα του τομέα της Υγείας «με τρόπο μεθοδικό και στοχευμένο», βλέπουν οι οργανωμένοι ασθενείς, οι οποίοι στην ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέτουν τον Νίκο Αναστασιάδη προ των ευθυνών του, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της Υγείας, ακόμα και «η ανοχή συνιστά συνενοχή». 

Η ΟΣΑΚ έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων υποστηρίζει, σας παραθέτει σειρά ενεργειών ή καθυστερήσεων της Κυβέρνησής σας, οι οποίες εύλογα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει ξεκινήσει μεθοδικά το ξήλωμα όσων έχουν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια: 

1. Επί διακυβέρνησής σας οδηγήθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας. Προσφάτως, όπως πληροφορούμαστε, η Κυβέρνησή σας κάνει σκέψεις για να ξηλώσει τον νόμο και να προχωρήσει σε τροποποίηση ώστε η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας να υπαχθεί στο υφυπουργείο Καινοτομίας. 

2. Είχε ετοιμαστεί και οδηγηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Το νομοσχέδιο εδώ και μήνες βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας. 

3. Εγκρίθηκε η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, το οποίο θα αναλάβει μεταξύ άλλων να ελέγχει και να αξιολογεί την ποιότητα υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο. Η συντονιστική Επιτροπή παραμένει αδρανής καθώς ο ΠΙΣ δεν έχει ορίσει ακόμα τον εκπρόσωπό του ενώ στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας βρίσκεται εδώ και μήνες ο διαγωνισμός για την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στη λειτουργία του Κέντρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

4. Αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή στην Κύπρο. Πριν από δύο μήνες, εσείς ο ίδιος δώσατε οδηγίες στον υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε νομοτεχνικό έλεγχο και να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση πριν τη διακοπή των εργασιών της για τις θερινές διακοπές. Αντί αυτού, το υπουργείο Υγείας ξεκοίλιασε το νομοσχέδιο και τον θεσμό.

Η ΟΣΑΚ θέτει προς των ευθυνών του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για ζητήματα που αφορούν το ΓεΣΥ: 

> Η Κυβέρνησή σας, διά του τότε υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΠΑΣΙΝ, το οποίο περιλάμβανε πρόνοια βάσει της οποίας οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί θα είχαν το δικαίωμα να εργάζονται σε εντός ΓεΣΥ Νοσοκομεία. Η Κυβέρνησή σας, τον Ιούλιο του 2021 έλαβε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι η συγκεκριμένη πρόνοια συνιστούσε παρανομία. Από τότε, η Κυβέρνησή σας, διά του νυν υπουργού Υγείας τοποθετήθηκε επίσημα απευθυνόμενη προς τον ΟΑΥ για άρση της παρανομίας, μόλις στις 21 Ιουνίου 2022. Έναν χρόνο δηλαδή μετά. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

> Υπουργός της Κυβέρνησής σας, αποφάσισε ότι το Κράτος θα έπρεπε να διακόψει την ροή των συνεισφορών του στο Ταμείο του ΓεΣΥ εξαιτίας χρεών του ΟΑΥ προς το υπουργείο Υγείας. Μετά από μεγάλο διάστημα αδράνειας τον περασμένο Απρίλιο αποφασίστηκε ότι θα γίνει διακανονισμός. Το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε στον ΟΑΥ μέρος των οφειλών του, μόλις τον περασμένο μήνα ενώ ο διακανονισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. 

> Το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να αγοράζει υπηρεσίες από νοσηλευτήρια μη ενταγμένα στο ΓεΣΥ φορτώνοντας στον φορολογούμενο πολίτη εκατομμύρια ευρώ. 

> Εσείς ο ίδιος είχατε δεσμευτεί ενώπιον της ΟΣΑΚ ότι αν χρειαζόταν η Κυβέρνηση θα κατέβαλλε €40 εκατομμύρια για την εξασφάλιση των καινοτόμων θεραπειών που χρειάζονται οι Κύπριοι ασθενείς. Αντ’ αυτού, μέσω των προσκομμάτων που πρόβαλε το υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενίσχυσε τον ΟΑΥ αλλά απαίτησε από τον Οργανισμό και επιπρόσθετα κονδύλια. 

> Η ΟΣΑΚ εδώ και μήνες έχει θέσει ενώπιον του υπουργού Υγείας πρόταση που θα απεγκλωβίσει τον ΟΑΥ από τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει ανταποκριθεί. 

«Ακόμα και η ανοχή, συνιστά συμμετοχή»

Καταλήγοντας στην ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οργανωμένοι ασθενείς θέτουν τον Νίκο Αναστασιάδη προ των ευθυνών του, καλώντας τον μάλιστα να αποδείξει ότι δεν είναι «συνένοχος» στην προσπάθεια που, όπως υποστηρίζουν, καταβάλλεται για ξήλωμα του τομέα της Υγείας: «Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, περιλαμβανομένης της Κυβέρνησής σας, να καταστρέψει ό,τι με κόπο κέρδισαν οι Κύπριοι πολίτες. Η συνεχής αναβλητικότητα από πλευράς του υπουργού Υγείας για όλα τα ζητήματα τα οποία έχουμε αναφέρει πιο πάνω, προφανώς δεν πηγάζει μόνο από δική του αδυναμία να διαχειριστεί τα του Υπουργείου του, αλλά αποτελεί μια σιωπηρή προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων εντός και εκτός Κυβέρνησης για ξήλωμα των όσων έχουν επιτευχθεί. Αναμένουμε να μας αποδείξετε ότι δεν είστε συνένοχος και επισημαίνουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση, η ανοχή συνιστά συνενοχή.