Άλλος ένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας μπλοκαρίστηκε με δικαστικό διάταγμα, αφού κρίθηκε ότι ούτε οι αποζημιώσεις που θα δίνονταν θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τον όρο οικογενειακή στέγη.

Σχετική αίτηση είχε καταχωρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, από τη δικηγορική εταιρεία Π. Κυριακίδου, Ν. Μετζίτικος ΔΕΠΕ. Με την αίτηση έγινε εφικτή η αναστολή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας που αποτελούσε την οικογενειακή στέγη των αιτούντων, ήτοι πολύτεκνης οικογένειας, δυνάμει απόφασης ημερομηνίας 28/09/2022. Το Επαρχιακό Δικαστήριο έκρινε ότι πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις του σχετικού Νόμου προς έκδοση προσωρινού διατάγματος για αναστολή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που προγραμματίστηκε από ακόμη μια εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων.

Η σημασία της παρούσας υπόθεσης είναι η ερμηνεία της μιας εκ των προϋποθέσεων του σχετικού Νόμου που αφορά την ανάγκη έκδοσης του αιτούμενου διατάγματος για τον λόγο ότι είναι δύσκολο ή αδύνατο να απονεμηθεί πλήρης δικαιοσύνη στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρνηση καταχώρησης απάντησης στο ενοικιοστάσιο

Η θέση της εναγόμενης εταιρείας ότι είναι φερέγγυα και δύναται να αποζημιώσει τους αιτητές σε περίπτωση επιτυχίας της αγωγής τους, καθώς η ικανοποίηση έγκειται σε χρηματική αποζημίωση, απορρίφθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο το οποίο ανέφερε στην απόφαση του τα εξής: «Η έννοια της απονομής πλήρους δικαιοσύνης δεν είναι ταυτόσημη με την αποκατάσταση μόνο της υλικής ζημιάς αλλά είναι ευρύτερη. Υπεισέρχεται επομένως στον έλεγχο του τρίτου κριτηρίου η ιδιότητα του ενυπόθηκου ακινήτου το οποίο, σύμφωνα με την αδιαμφησβήτητη θέση των αιτητών αποτελεί τη μοναδική κατοικία τους. Η σημασία της κατοικίας είναι αυτόδηλη. Περιορίζομαι να επισημάνω ότι η κατοικία και δη η οικογενειακή στέγη δεν είναι μόνο ένα απλό υλικό αγαθό, η απώλεια του οποίου μπορεί να αντισταθμιστεί με την επιδίκαση αποζημιώσεων». 

Η παρούσα υπόθεση αφορά δάνειο σε ελβετικό φράγκο και ξεκίνησε με την καταχώρηση αγωγής από τους πελάτες εναντίον της τράπεζας και ακολούθησε αγωγή της τράπεζας εναντίον των πελατών. Την υπόθεση χειρίστηκε η εκ των συνεταίρων του γραφείου Πελαγία Κυριακίδου, με τη δικηγόρο Ιωάννα Μακρή.