Μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» του Γενικού Νοσοκομείο της Λάρνακας, θέλει να «κλείσει» ο ΟΚΥπΥ, που προκήρυξε διαγωνισμό για ανακαίνιση της παλαιάς πτέρυγας, που περιλαμβάνει και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, για το οποίο υπάρχουν πολλά παράπονα από πολίτες.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν στον ισόγειο χώρο του παλαιού κτηρίου και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επέκταση και αναβάθμιση του ΤΑΕΠ, ανακαίνιση του Λογιστηρίου και του Τμήματος Κωδικοποίησης, αναβάθμιση της κύριας εισόδου και δημιουργία νέας Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία θ’ αναλαμβάνει και περιστατικά Covid-19. Οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι έχουν προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι τις οκτώ Μαρτίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους, θα έχουν διάρκεια 20 μηνών, με τον επιτυχόντα προσφοροδότη ν’ αναλαμβάνει και τη συντήρηση των χώρων για περίοδο 12 ετών. 

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα προσφορών, για τους χώρους που θα δημιουργηθούν θ’ ακολουθηθούν σύγχρονες προδιαγραφές, με στόχο το νοσοκομείο να μπορέσει να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σ’ ό,τι αφορά στο ΤΑΕΠ θα επεκταθεί και θα καταλάβει και το χώρο των πρώην εξωτερικών ιατρείων, που χρησιμοποιείται πλέον για περιστατικά Covid, καθώς και το χώρο του πρώην φαρμακείου. Αυτή τη στιγμή οι πρώτες βοήθειες του Nοσοκομείου Λάρνακας καταλαμβάνουν χώρο 310m², ο οποίος θ’ αυξηθεί στα 1115m² όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης. 

Το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, θα διαθέτει δύο εισόδους, η μία για την είσοδο φορείων, που θα αποτελούνται από προθάλαμο με διπλές γυάλινες θύρες, που θα είναι ηλεκτρικά συρόμενες με φωτοκύτταρο. Στην ανατολική πλευρά θα κατασκευαστεί και νέος ανελκυστήρας φορείων με προθάλαμο, που θα ενώνει το ΤΑΕΠ με το υπόλοιπο νοσοκομείο, ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές των ασθενών στα διάφορα τμήματα.

Η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων θα βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου και θα έχει ανεξάρτητη είσοδο, για πιθανούς ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα. Εκεί θα γίνεται διαλογή κι εάν βρεθούν θετικοί σε κάποιο λοιμώδες νόσημα, θα μένουν προσωρινά στους θαλάμους απομόνωσης, μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους στην αντίστοιχη μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Με το πέρας όλων αυτών των εργασιών το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας θα καταστεί ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό νοσηλευτήριο», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.