Απογοητευμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου, μια βδομάδα μετά την λειτουργία των καταστημάτων τους. Η κίνηση ήταν πολύ χαμηλή, ο τζίρος ελάχιστος, ενώ ο καταναλωτής ήταν πολύ κουμπωμένος. Δεν θα αναστραφεί εύκολα η ψυχολογία του κόσμου, ενώ τα έξοδα τρέχουν εξομολογούνται στον «Φ» πολλοί καταστηματάρχες.
 
Μάλιστα, καταστροφική, χαρακτήρισε την πρώτη βδομάδα, ο  ο γγ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΙΕ) Μάριος Αντωνίου. «Η πρώτη βδομάδα ήταν καταστροφική. Ήταν πολύ μουδιασμένα τα πράγματα, ο κόσμος βγήκε έξω μόνο για βόλτα. Η επισκεψιμότητα και οι συναλλαγές στα ταμεία ήταν πολύ κάτω», σχολίασε στον «Φ» ο κ. Αντωνίου. «Πολλά από τα μέλη μας σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσουν και να ενταχθούν στο σχέδιο της πλήρους αναστολής», σημείωσε ο κ. Αντωνίου, διευκρινίζοντας ότι εμπίπτουν στις παραμέτρους του διατάγματος υπό δύο προϋποθέσεις: εάν υπάρχει πτώση του κύκλου εργασιών κατά 80% και είναι συνδεδεμένοι με επιχειρήσεις που τελούν υπό πλήρη αναστολή.
 
 
Για παράδειγμα, επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα και σε εμπορικά κέντρα και σε εμπορικούς δρόμους. Επίσης, καταστήματα όπως σουβενίρ ή καταστήματα ρούχων σε τουριστικές περιοχές που είναι άμεσα συνυφασμένα με τον τουρισμό δύναται να αιτηθούν να ενταχθούν σε σχέδιο πλήρους αναστολής, τόνισε ο κ. Αντωνίου. 
 
 Απ’ εκεί και πέρα, τα επιχειρησιακά προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα, με κυριότερο αυτό της έλλειψης ρευστότητας. «Ρευστότητα μηδέν, αναμένουμε την ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων, ενώ οι λογαριασμοί ήρθαν και δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου. 
 
Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν για τα ενοίκια και κατά συνέπεια, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι αλυσιδωτά», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου, καταλήγοντας ότι η αβεβαιότητα και η ανησυχία χτυπούν στο κόκκινο. 
 
 
Από την πλευρά του ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης επεσήμανε ότι όπως ήταν αναμενόμενο η καταναλωτική κίνηση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. «Σε καμιά περίπτωση δεν πλησιάσαμε τα επίπεδα προ της πανδημίας. Οι επιχειρηματίες βρέθηκαν μπροστά σ’ ένα τεράστιο βουνό από απλήρωτους λογαριασμούς, για ενοίκια, πληρωμές προμηθευτών, μεταχρονολογημένες επιταγές, λειτουργικά έξοδα και μισθούς υπαλλήλων», δήλωσε ο κ. Κουρσάρης. «Το ενδεχόμενο οριστικό lock down, αν δεν κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις το κράτος, είναι επί τάπητος. Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και προβληματισμός για το πώς οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα αντέξουν περαιτέρω χωρίς τη στήριξη του κράτους», σημείωσε ο κ. Κουρσάρης. Υπενθυμίζεται πως στην αναθεωρημένη πρόταση του κράτους για τις κρατικές εγγυήσεις περιλήφθηκε και πρόνοια για απευθείας στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. 
 
Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ ανέφερε ότι σε μία προσπάθεια να δώσουν ώθηση στην εμπορική κίνηση πολλές επιχειρήσεις επιστράτευσαν προσφορές για να δελεάσουν τους καταναλωτές κόντρα στο «μουδιασμένο» κλίμα που διαμορφώνει η κρίση. «Οι επιχειρήσεις προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στη ζωή», κατέληξε.