Του David Axe

Φιλοουκρανοί Λευκορώσοι ακτιβιστές φέρονται να διείσδυσαν σε αεροπορική βάση στη Λευκορωσία και να σαμποτάρισαν ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος Beriev A-50M της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ισχυρισμός, που μεταδόθηκε από πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία την Κυριακή και τη Δευτέρα, είναι δύσκολο να επαληθευτεί.

Ωστόσο, έχει λογική. Τα φιλοουκρανικά μαχητικά έχουν σοβαρούς λόγους να χτυπούν τα αεροσκάφη εναέριας προειδοποίησης της Ρωσίας, όπου και όποτε τους δοθεί η δυνατότητα. Τα αεροσκάφη A-50 μπορεί να είναι λίγα σε αριθμό, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στις πολεμικές ενέργειες της Ρωσίας από αέρος κατά των Ουκρανών. 

Η Λευκορωσία είναι σύμμαχος χώρα της Ρωσίας – αλλά διαθέτει και “ανήσυχα πνεύματα”. Πολλοί Λευκορώσοι δεν τάσσονται μόνο κατά του Κρεμλίνου, μα και απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς της χώρας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το μέλλον της Ουκρανίας δεν θα είναι στο NATO

Η BYPOL είναι μια ομάδα αντικαθεστωτικών που αποτελείται από πρώην αξιωματούχους της αστυνομίας της Λευκορωσίας.

Την Κυριακή, η BYPOL υποστήριξε ότι κάποιος ανατίναξε ένα Beriev Α-50 στην αεροπορική βάση Machulishchi, 150 μίλια βόρεια των συνόρων Λευκορωσίας-Ουκρανίας. “Ως αποτέλεσμα των δύο εκρήξεων, το μπροστινό και το κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους υπέστησαν ζημιές, τα ηλεκτρονικά συστήματα πτήσης και το ραντάρ καταστράφηκαν”.

“Το αεροπλάνο υπέστη σοβαρές ζημιές και είναι αδύνατον να εκτελέσει πτήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα”, πρόσθεσε η BYPOL.

Οι δορυφορικές εικόνες ίσως εντέλει επιβεβαιώσουν την επίθεση. Υπενθυμίζουμε ότι οι φιλοουκρανοί αντικαθεστωτικοί έχουν αποδείξει πως μπορούν να πραγματοποιήσουν έφοδο σε αεροπορικές βάσεις, ακόμη και σε μεγαλύτερη απόσταση από την απόσταση που χωρίζει το Machulishchi με τα ουκρανικά σύνορα.

Τον Οκτώβριο, σαμποτέρ φέρονται να ανατίναξαν από 1 έως 4 επιθετικά ελικόπτερα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας σε βάση στη Ρωσία, 500 μίλια μακριά από τα σύνορα. Υπάρχει βίντεο που αποδεικνύει αυτή την επιδρομή.

Το A-50 είναι η απάντηση της Ρωσίας στο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών, E-3. Το Α-50 φέρει στην κορυφή του ένα περιστρεφόμενο ραντάρ που σαρώνει τον χώρο σε εύρος 360 μοιρών και σε ακτίνα 250 μιλίων. Το 15μελές πλήρωμα του Beriev παρακολουθεί τα εχθρικά αεροσκάφη και συντονίζει τις πτήσεις των συμμαχικών αεροσκαφών.

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 9 Beriev A-50M και αναβαθμισμένα Beriev A-50U, καθώς και 14 ελικοφόρα Ilyushin Il-20, τα οποία μπορούν να ηγηθούν μιας αεροπορικής επιχείρησης. Τα τεράστια Beriev Α-50 ξεκινούν συχνά από τη Λευκορωσία και τη νότια Ρωσία για να πραγματοποιήσουν πτήσεις στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στο έδαφος της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, τα Α-50 “πετούσαν κατά μέσο όρο δύο-τρεις φορές την ημέρα, συλλέγοντας πληροφορίες έγκαιρης προειδοποίησης και παρέχοντας διανύσματα υψηλής ανάλυσης για τα ουκρανικά αεροσκάφη”, έγραψαν οι Justin Bronk, Nick Reynolds και Jack Watling σε μελέτη τους για το Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

Τα ευρήματα των A-50 θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα αναχαιτιστικά αεροσκάφη των Ρώσων –τα MiG-31 και τα Su-35– στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-αέρος εναντίον των ουκρανικών πολεμικών αεροσκαφών. Μια επίθεση απέναντι στην οποία οι Ουκρανοί διαθέτουν ανεπαρκή άμυνα. 

Το Κίεβο δεν έχει αντίστοιχο αεροσκάφος του Beriev A-50 – ούτε και τον τρόπο να αντιμετωπίσει αυτά τα αεροσκάφη στον αέρα. Τα αναχαιτιστικά της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπορούν να πετάξουν με ασφάλεια πάνω από το ρωσικό έδαφος, και οι Ουκρανοί απέσυραν τις τελευταίες μεγάλου βεληνεκούς συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος S-200 το 2013.

Για να είμαστε δίκαιοι, το ραντάρ του A-50 φέρεται να είναι ευάλωτο σε παρεμβολές. “Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διαπιστώσει ότι το A-50 είναι ευάλωτο σε ηλεκτρονική επίθεση και σταθερά αναφέρουν επιτυχίες στον τομέα αυτό”, σημείωσαν οι Bronk, Reynolds και Watling.

Μερικές φορές οι Ρώσοι κάνουν τη χάρη στους Ουκρανούς και υποβαθμίζουν οι ίδιοι τα Beriev τους. “Επειδή η ρωσική αεροπορική επιχείρηση υπάγεται στις χερσαίες δυνάμεις, οι πληροφορίες επιτήρησης συνήθως δεν μεταδίδονται απευθείας μεταξύ των Α-50Μ και των μαχητικών”, διαπίστωσαν οι αναλυτές της RUSIA.

“Αντ’ αυτού, οι πληροφορίες συνήθως αναμεταδίδονται μέσω του διοικητηρίου της στρατιωτικής περιφέρειας ή ενός διοικητηρίου του στρατού συνδυασμένων όπλων και στη συνέχεια είτε απευθείας είτε μέσω ενός αεροσκάφους αναμετάδοσης Il-20M. Έτσι καθυστερεί σημαντικά ο ρυθμός αναμετάδοσης των δεδομένων”.

Αλλά για να προκληθεί φυσική φθορά ή και να καταστραφεί ένα A-50, ίσως είναι πιο εύκολο να χτυπήσεις το εν λόγω αεροσκάφος στο έδαφος, όπως ισχυρίζονται οι Λευκορώσοι ότι έκαναν την περασμένη Κυριακή. “Το περιστατικό συνέβη ενώ ένα εκχιονιστικό εργαζόταν κοντά στο αεροσκάφος”, ανέφερε η BYPOL.

“Πιθανώς, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάποιος δεν τήρησε πάλι τα μέτρα πυρασφάλειας και κάπνισε κοντά στο αεροσκάφος”, σχολίασαν οι φιλοουκρανοί ακτιβιστές.

Πηγή: Forbes