Η ελληνική Energean διατηρεί στο τραπέζι το ενδιαφέρον της για μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό στην Κύπρο, στο πλαίσιο όμως μερικών άλλων επιλογών που έχει για πώληση πλεονάσματος φυσικού αερίου από μικρά κοιτάσματα που διαχειρίζεται στο Ισραήλ.

Θυμίζουμε ότι η Energean είχε προ 2 ή 3 χρόνων επαναφέρει στο προσκήνιο την εγκαταληφθείσα προοπτική μεταφοράς ισραηλινού αερίου στην Κύπρο, για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρισμού ή και για εξαγωγές μέσω πλωτής υγροποίησης, υποβάλλοντας και σχετική πρόταση στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η πρόταση της εταιρείας έμεινε στο περιθώριο. Η γενικότερη ιδέα όμως επανήλθε στην επικαιρότητα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ και τη δήλωση Νετανιάχου ότι συμφωνήθηκε μεταξύ τους η προώθηση της κατασκευής μονάδας υγροποίησης στην Κύπρο, μέσω της οποίας θα μπορεί να εξάγουν LNG και οι εταιρείες που διαχειρίζονται κοιτάσματα στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτες γεωτρήσεις φυσικού αερίου της Energean στην Αίγυπτο

Θυμίζουμε ότι η Energean είχε προ 2 ή 3 χρόνων επαναφέρει στο προσκήνιο την εγκαταληφθείσα προοπτική μεταφοράς ισραηλινού αερίου στην Κύπρο, για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρισμού ή και για εξαγωγές μέσω πλωτής υγροποίησης, υποβάλλοντας και σχετική πρόταση στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Energean αναφέρει πως έχει προκρίνει να δώσει προτεραιότητα στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων της στην περιοχή Ολύμπου, της ισραηλινής ΑΟΖ, μεταξύ άλλων για να διατηρήσει την προοπτική να μεταφέρει ποσότητες που δεν θα πωληθούν σε ισραηλινούς καταναλωτές «στην Αίγυπτο, για την κάλυψη ζήτησης στην αγορά της χώρας (συμπεριλαμβανομένων και διεθνών αγορών μέσα από τις υποδομές LNG της χώρας) και την Ιορδανία, ή και την Κύπρο, εφόσον αναπτυχθεί υποδομή με νέο αγωγό από τρίτα μέρη». Η αναφορά, πάντως, σε κατασκευή αγωγού προς Κύπρο «από τρίτα μέρη» μάλλον υπονοεί εγκατάλειψη της αρχικής πρόθεσης της ελληνικής εταιρείας να κατασκευάσει η ίδια έναν μικρού διαμετρήματος αγωγό. Αναμένεται, ωστόσο, ότι η εταιρεία θα εκπροσωπηθεί στις 29 Μαϊου στο εργαστήρι που οργανώνει για τα θέματα φυσικού αερίου το Υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου η προσοχή θα επικεντρωθεί σε έναν αγωγό μεγαλύτερου διαμετρήματος σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις που γίνονταν, ώστε οι ποσότητες που θα φθάνουν Κύπρο από το Ισραήλ να μπορούν μέσα από την αξιοποίησή τους να στηρίξουν τη βιωσιμότητα του έργου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Energean, το αέριο της Περιοχής Ολύμπου θα πωληθεί στη βάση των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών (7,4 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως) που έχει συνάψει η Energean με ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ. Το φυσικό αέριο από αυτά τα κοιτάσματα δεν υπόκειται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, προστίθεται.

Στην Περιοχή Ολύμπου, η Energean ανακάλυψε το 2022 κοιτάσματα με βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 31 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποίησε, πέτυχε απομείωση ρίσκου για άλλα 38 δισεκ. κυβικά μέτρα.