Ο Jeff Bezos ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παραχωρήσει μερίδιο 4% της Amazon -που σήμερα αξίζει περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια δολάρια- στη σύζυγό του MacKenzie στο πλαίσιο του διαζυγίου τους, καθιστώντας τον διακανονισμό μακράν τον ακριβότερο στην ιστορία των διαζυγίων.
Τον Ιανουάριο, λίγο μετά την ανακοίνωση του χωρισμού του ζευγαριού, το Forbes έφτιαξε μια λίστα με τα μεγαλύτερα, πιο περίεργα και πιο αξιοσημείωτα διαζύγια δισεκατομμυρίων που έχουν καταγραφεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο χωρισμό του Sergey Brin της Google με την Anne Wojcicki, δεν γνωρίζουμε το μέγεθος του διακανονισμού επειδή τα στοιχεία σφραγίστηκαν.  Παρακάτω ακολουθούν πέντε από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς, σε φθίνουσα σειρά.  
1) Jeff και MacKenzie Bezos – Τουλάχιστον 35 δισ. δολάρια.  
Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν εργάζονταν στο hedge fund D.E. Shaw στη Νέα Υόρκη. Αφού μετακόμισαν στο Σιάτλ, η MacKenzie βοήθησε τον Jeff να απογειώσει την Amazon. Στις 4 Απριλίου ανακοίνωσαν τους όρου τους διαζυγίου τους, οι οποίοι πιθανότατα θα γίνουν επίσημοι το καλοκαίρι: εκείνη θα λάβει περίπου το 4% των μετοχών της Amazon -που σήμερα αξίζουν πάνω από 35 δισ. δολάρια. Ο Jeff θα διατηρήσει το σύνολο της εταιρείας πυραύλων Blue Origin και της The Washington Post. Μόλις ολοκληρωθεί το διαζύγιο, η MacKenzie θα είναι πιθανώς η τρίτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο.  
2) Bill και Sue Gross – 1,3 δισ. δολάρια  
Ο άσχημος χωρισμός των Gross δημιούργησε έναν νέο δισεκατομμυριούχο και παρέσυρε πτωτικά έναν άλλον. Η Sue υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 2016 από τον ιδρυτή της διαχειρίστριας παγίων Pimco και αποχώρησε έναν χρόνο αργότερα με περιουσία 1,3 δισ. δολαρίων. Αυτή η μπάζα περιλάμβανε μια παραθαλάσσια κατοικία αξίας 36 εκατ. δολαρίων στο Laguna Beach αλλά και τον πίνακα “Le Repos” που φημολογείται ότι ζωγράφισε ο Πικάσο το 1932 και αργότερα η Sue πούλησε για 35 εκατ. δολάρια. Ενώ αρχικά ο Bill προσπάθησε να διεκδικήσει μία από τις γάτες τους, η Sue τελικά διατήρησε την επιμέλειά και των τριών. Το 2018 o Bill έχασε για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια τη θέση του στη λίστα The Forbes 400. Τώρα και οι δύο διαχειρίζονται τα δικά τους φιλανθρωπικά οχήματα.  
3) Steve και Elaine Wynn – 850 εκατομμύρια δολάρια  
 
Οι συνιδρυτές του γίγαντα των καζίνο Wynn Resorts χώρισαν (για δεύτερη φορά) το 2010. Ο διακανονισμός αυτός υπαγόρευε ότι η Elaine, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Wynn Resorts από το 2002, θα λάβει  11 εκατομμύρια μετοχές, αξίας τότε περίπου 795 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Steve πούλησε επίσης μετοχές αξίας περίπου 114 εκατ. δολαρίων εκείνη τη χρονιά -μέρος των οποίων, αν όχι όλα, πήγαν στην Elaine ως μέρος της συμφωνίας. Στη συνέχεια εκείνη υπέβαλε μήνυση στη Wynn Resorts το 2012 στην προσπάθεια να πουλήσει μέρος του 9% που κατείχε και εκδιώχθηκε από το συμβούλιο τρία χρόνια αργότερα μετά από μια άσχημη διαμάχη.  Μετά την παραίτησή του από CEO και Πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2018 εν μέσω ισχυρισμών περί σεξουαλικής παρενόχλησης που αρνήθηκε, ο Steve πούλησε όλες του τις μετοχές. Η Elaine, που σήμερα διαθέτει περιουσία 2 δισ. δολαρίων, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Wynn Resorts.  
4) Harold Hamm και Sue Ann Arnall – 975 εκατ. δολάρια  
Μετά από τρία χρόνια πικρής δικαστικής διαμάχης, ο μεγιστάνας πετρελαίου Harold προσπάθησε το 2015 να τερματίσει τελικά τον 26ετή γάμο του με την Sue Ann, γράφοντάς της μια επιταγή 974.790.317,77 δολαρίων από το λογαριασμό του στην Morgan Stanley. Εκείνη την κατέθεσε, αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, αποφάσισε ότι ήθελε περισσότερα και άσκησε αγωγή διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας των 13,7 δισ. δολαρίων του Hamm που συνδέεται με την ιδιοκτησία του 75% της Continental Resources. Τον Απρίλιο του 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο της Οκλαχόμα τερμάτισε το έπος, εγκρίνοντας την πρόταση του Harold να απορρίψει την έφεσή της, με την αιτιολογία ότι προηγουμένως η Sue Ann είχε συμφωνήσει με το διακανονισμό υπογράφοντας και καταθέτοντας την επιταγή. Στη συνέχεια, η Sue Ann χρηματοδότησε μια επιτροπή πολιτικής δράσης που πέτυχε στην προσπάθειά της να καθαιρέσει τον δικαστή που προήδρευσε της διαδικασίας του διαζυγίου.  
5) Roy E. και Patricia Disney -600 εκατομμύρια δολάρια  
Ο Roy και η σύζυγός του υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου το 2007, σε ηλικία 77 ετών και 72 ετών, αντίστοιχα, μετά από 52 χρόνια γάμου. Ο Roy, ανιψιός του Walt Disney, είχε εκείνη την εποχή περιουσία περίπου 1,3 δισ. δολαρίων. Το πάλαι ποτέ μόνιμο μέλος της λίστας Forbes 400, έχασε σχεδόν το ήμισυ της περιουσίας του στο χωρισμό και τέθηκε εκτός κατάταξης. Το 2008 παντρεύτηκε την συγγραφέα και παραγωγό Leslie DeMeuse. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα. Η Patricia ακολούθησε το 2012. Ένα οικογενειακό ίδρυμα με περιουσιακά στοιχεία 122 εκατομμυρίων δολαρίων (το 2016) που φέρει και τα δύο ονόματα στηρίζει περιβαλλοντικούς και οικονομικούς σκοπούς.  
Του Noah Kirsch  
ΠΗΓΗ: Forbes