Άρχισε να διαφαίνεται φως στην άκρη του «ατέλειωτου», όπως εξελίχθηκε, τούνελ της δημιουργίας του αποχετευτικού συστήματος στις περιοχές πέριξ της Μητρόπολης Λάρνακας, που προχωρούσε εδώ και χρόνια με ρυθμούς χελώνας, λόγω των αρχαιοτήτων που εντοπίζονταν.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων, ανακοίνωσε πως προχωρεί στις 20 Ιουλίου στην προκήρυξη διαγωνισμού για το Συμβόλαιο C12B, που αποτελεί το τελευταίο μέρος του έργου της Β΄ φάσης. Οι κατασκευαστικές εργασίες, αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2022, θα έχουν διάρκεια 14 μηνών, με την εκτιμώμενη αξία να ανέρχεται σε 4.5 εκατομμυρία ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το αρχικό Συμβόλαιο C12, είχε τερματιστεί λόγω της ανεύρεσης πληθώρας αρχαιολογικών καταλοίπων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύχρονες καθυστερήσεις, λόγω της δυσκολίας ολοκλήρωσης των συστημάτων λυμάτων και ομβρίων. Το αρχικό συμβόλαιο C12 αφορούσε στην κατασκευή 22χλμ. αγωγών λυμάτων, 6.5χλμ. αγωγών ομβρίων υδάτων και ενός αντλιοστασίου λυμάτων. 

Τις συνέπειες από τον τερματισμό του συμβολαίου, πλήρωσαν πολλοί ιδιοκτήτες υποστατικών στην περιοχή, που δεν μπόρεσαν να συνδεθούν με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, ενώ δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί οριστική λύση και για τις πλημμύρες, από τις οποίες υποφέρει εδώ και δεκαετίες η περιοχή. Σύμφωνα με το ΣΑΛ, η έναρξη των εργασιών του συμβολαίου C12B θα αποτελέσει την απαρχή της οριστικής επίλυσης των προβλημάτων αυτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σημειώνεται, πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες, για το Συμβόλαιο C12A, που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023. Τα δύο έργα (C12A και C12B) θα κατασκευάζονται ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή και γι’ αυτό το λόγο, το ΣΑΛ έχει καθορίσει συγκεκριμένες απαιτήσεις από τον ανάδοχο και ενέργειες από τον μηχανικό, σχετικά με τον προγραμματισμό ώστε να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις. Οι εργασίες του C12B, θα αρχίσουν από το αντλιοστάσιο Υ που βρίσκεται στην οδό Τέρρα Σάντα με χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης τους 6 μήνες. Επιπρόσθετα ορίστηκε ως προτεραιότητα η τοποθέτηση του κεντρικού αγωγού πιέσεως, από το σημείο εκροής (χώρος αντλιοστασίου Υ) μέχρι το σημείο εισροής (στην οδό Αδαμάντιου Κοραή) παράλληλα με την κατασκευή δικτύου λυμάτων και ομβρίων, που ακολουθούν την ίδια πορεία. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να τίθενται σε λειτουργία τα μέρη του έργου που θα ολοκληρώνονται, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης των υπόλοιπων εργασιών του C12A, με στόχο τον ελάχιστο επηρεασμό της τροχαίας κίνησης και την αποφυγή μεγάλης ταλαιπωρίας.  

Το έργο του αποχετευτικού στην περιοχή, που αποτελεί ίσως το πιο πολύπλοκο που έγινε στην Κύπρο, αναμένεται να ολοκληρωθεί με καθυστέρηση πέραν των οκτώ χρόνων, με το επιπρόσθετο κόστος για το ΣΑΛ να εκτιμάται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τις εργασίες και να συνδράμει στη διαχείριση των αρχαιοτήτων που εντοπίζονται, έχει προσλάβει αρχαιολόγους αλλά και εργατικό προσωπικό, που εργάζονται παράλληλα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Κάτω από την περιοχή, υπάρχει ο αρχαίος οικισμός της Αρνίκας, με τις εργασίες του αποχετευτικού να έχουν φέρει στο φως, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας ταφικά μνημεία και ευρήματα από τα οθωμανικά στρώματα της πόλης.