Δεν βλέπουν συνέχεια στο ράλι των αμερικανικών μετοχών αμυντικής βιομηχανίας οι αναλυτές της Bernstein. O κλάδος σημείωσε ισχυρά κέρδη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ωστόσο οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως δεν θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, παίρνοντας ως παράδειγμα τις επιδόσεις της χρηματιστηριακής αγοράς στο παρελθόν εν μέσω διεθνών πολεμικών συγκρούσεων.

Η Wall Street άντλησε χρήματα από τον κλάδο άμυνας μετά τη μεγαλύτερη στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων ετών στο Ισραήλ, με το iShares U.S. Aerospace & Defense ETF να σημειώνει άνοδο 6% από το κλείσιμο της Παρασκευής, με τη Lockheed Martin και τη Northrop Grumman να οδηγούν τα κέρδη, με τους τίτλους τους να σκαρφαλώνουν σε υψηλά τριών και πλέον ετών. 

Είθισται οι μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας να εκτοξεύονται αμέσως μετά από κάποιο γεωπολιτικό σοκ, αλλά “η ιστορία δείχνει πως αυτά τα ράλι ξεφουσκώνουν και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια” επισήμαναν οι αναλυτές της Bernstein -με επικεφαλής τον Douglas Harned- σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Διάρκεια στο ράλι των μετοχών που επηρεάζονται από τις διεθνείς συρράξεις θα έδινε μια αξιοσημείωτη αύξηση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ για τις αμυντικές δαπάνες, “βασικός μοχλός” των επιδόσεων του κλάδου, σχολίασε ο Harned.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, εάν λάβουμε υπόψη τη “δυσλειτουργία” του Κογκρέσο και τη “σχετικά μικρή κλίμακα” της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς έως τώρα, σύμφωνα με τον Harned, ο οποίος έφερε παραδείγματα μακροχρόνιων συρράξεων όπως ο Ψυχρός Πόλεμος και ο πόλεμος στο Ιράκ που έδωσαν διάρκεια στην ανοδική πορεία των μετοχών της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ βραχύβιο ήταν το ράλι του κλάδου και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, το iShares U.S. Aerospace & Defense ETF πρόσθεσε 5% χάρη στο ράλι 20% των Lockheed Martin και Northrop Grumman έκαστη, αλλά το 6μηνο που ακολούθησε ο κλάδος διολίσθησε κατά περίπου 20%, καθώς η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών αντιστάθμισε το ράλι που βρήκε “καύσιμα” στον πόλεμο.

Από την Παρασκευή, η κεφαλαιοποίηση των μετοχών αμυντικής βιομηχανίας στη Wall αυξήθηκε κατά 28,4 δισ. δολάρια. Κερδισμένοι οι κολοσσοί του κλάδου: Lockheed Martin, Northrop Grumman, L3Harris, Raytheon και General Dynamics.

Το ευρύτερο ράλι της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς αυτή την εβδομάδα, παρά την κλιμάκωση των παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων, “δεν είναι σύνηθες φαινόμενο”, σύμφωνα με τον αναλυτή της LPL Financial, George Smith, ο οποίος ανέλυσε τις αποδόσεις του S&P 500 έπειτα από 24 γεωπολιτικά γεγονότα αποσταθεροποίησης από το 1941 και μετά.

Ο Smith διαπίστωσε ότι ο S&P εμφάνιζε απώλειες 1,1% -κατά μέσο όρο- στην πρώτη συνεδρίαση μετά το “γεωπολιτικό γεγονός” και ακολούθως υποχωρούσε κατά μέσο όρο 4,7%, αν και μέσα σε έξι εβδομάδες ο δείκτης ανέκαμπτε στα προ γεωπολιτικής κρίσης επίπεδα. “Ιστορικά, οι μετοχές έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα στα γεωπολιτικά σοκ, όπως πόλεμοι και πιο μικρής κλίμακας στρατιωτικές συγκρούσεις, εδώ και δεκαετίες”, τόνισε ο Smith.

Ίσως ο πιο απτός βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος από τον πόλεμο στο Ισραήλ να φαίνεται στα επιτόκια. Την τελευταία εβδομάδα, οι πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου μειώθηκαν από 23% σε 16%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς που παρακολουθεί η CME Group.

Forbes