Αφήνοντας πίσω ένα τρίμηνο όπου ο απολογισμός ήταν αρνητικός, στο κλείσιμο της Παρασκευής η Wall κατέγραψε την καλύτερή της εβδομάδα έως τώρα για το 2023, προσθέτοντας πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, παίρνοντας ώθηση από μια σειρά θετικών ειδήσεων και οικονομικών μεγεθών που τόνωσαν τη διάθεση των επενδυτών σημαντικών οικονομικών και κερδοσκοπικών ειδήσεων υποστήριξε τα συναισθήματα που γέρνουν προς μια φιλική προς την ανάπτυξη προσέγγιση.

Και οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall σημείωσαν κέρδη άνω του 5,1% σε εβδομαδιαία βάση. Το ράλι ήταν γενικευμένο, καθώς το 95% των μετοχών του S&P έκλεισαν σε θετικό έδαφος, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Έτσι, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που απαρτίζουν τον ευρύτερο δείκτη αυξήθηκε συνολικά κατά 1,8 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη οδήγησαν -πάλι- οι επτά κολοσσοί της τεχνολογίας: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta και Tesla, που είδαν τη συνολική τους αξίας να κερδίζει 604 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα.

Ωστόσο, τα κέρδη δεν περιορίστηκαν στους “Magnificient 7”. O δείκτης Russell 2000, ο οποίος παρακολουθεί εισηγμένες με μέση κεφαλαιοποίηση κάτω του 1 δισ. δολάρια, πρόσθεσε 7%, στην καλύτερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο του 2021.

Μεγάλο μερίδιο σε αυτό το ράλι έχει η πτώση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κατά 31 μονάδες βάσης, από το 4,85% στο 4,54%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve έχει αρκετές ενδείξεις στα χέρια της, που δείχνουν ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η αγορά εργασίας επιβραύνουν ώστε να τερματίσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, χαλαρώνοντας τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην αγορά. 

Οι μετοχές βρήκαν επίσης στήριξη στα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες αυτή την περίοδο. Το 82% των εισηγμένων έχει σημειώσει επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου για το γ’ τρίμηνο, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από δύο χρόνια, ξεπερνώντας το ιστορικό 67%, σύμφωνα με την LSEG.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε την Τετάρτη να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο της στο 5,25%-5,5%, μια κίνηση που είχαν προεξοφλήσει ος αγορές, αλλά ο πιο αισιόδοξος -από το συνηθισμένο- τόνος του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ στις δηλώσεις του για τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας έδωσε ώθησε στις μετοχές.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας για την απασχόληση, έδειξε ότι η αγορά εργασίας τον Οκτώβριο κινήθηκε με τους ασθενέστερους ρυθμούς της τελευταίας τριετίας, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν ελαφρώς, μεγέθη που τόνωσαν την αισιοδοξία των επενδυτών που προσβλέπουν σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής για να στηρίξουν τις μετοχές. 

“Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Οκτωβρίου ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Πάουελ και στις αναφορές του για ήπια προσγείωση”, σχολίασε σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο οικονομολόγος της JPMorgan Μάικλ Φερόλι.

Μένει να δούμε αν το αμερικανικό χρηματιστήριο μπορεί να διατηρήσει αυτή τη δυναμική, ώστε να καταγράψει ισχυρά κέρδη στο δ’ τρίμηνο. Το τέλος της χρονιάς είθισται να είναι ευνοϊκή περίοδος για τις μετοχές, με τον S&P να σημειώνει “άλμα” 5% κατά μέσο όρο στο δ’ τρίμηνο επί 35 συναπτά έτη.