Όσοι θέλετε να επενδύσετε σε μεμονωμένες μετοχές, ίσως δυσκολεύεστε να επιλέξετε από πού να ξεκινήσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσετε την αγορά. Ένας εξ αυτών είναι με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Εδώ φιλτράρισα τις μετοχές με κεφαλαιοποίηση άνω των 50 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια εξέτασα μια σειρά θεμελιωδών, ποσοτικών και τεχνικών δεικτών για κάθε μετοχή. Επικεντρώθηκα σε μετοχές που υστερούσαν σε σχέση με τις “κορυφές” της αγοράς το 2023: ως επί το πλείστον τους τίτλους των “Magnificent 7” (Apple, Amazon.com, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia και Tesla).

Αυτές οι επτά μετοχές αποκλείστηκαν αυτομάτως, καθώς φοβάμαι ότι είναι τόσο υπερτιμημένες, που έχουν τιμολογηθεί με βάση την “τελειότητα”. Αντ’ αυτού, θέλησα να εντοπίσω ισχυρές εταιρείες, καθεμία σε διαφορετικό κλάδο, με έμφαση στις μετοχές που κατά τη γνώμη μου εμφανίζουν τις υψηλότερες δυνατότητες επιβράβευσης προς τους μετόχους έναντι του κινδύνου απωλειών για το 2024.

1. Procter & Gamble

Κλάδος:  Καταναλωτικά αγαθά
Βιομηχανία: Προϊόντα οικιακής χρήσης
Χρηματιστηριακή αξία: 357,9 δισ. δολάρια
EPS (Fwd): 6.43
Μερισματική απόδοση (Fwd): 2,5%

Η P&G δεν είναι νεοεισερχόμενη. Η εταιρεία ιδρύθηκε μια γενιά πριν από τον Αμερικανικό Εμφύλιο, το 1837. Σήμερα, η Procter & Gamble είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων στον κόσμο, με πωλήσεις άνω των 80 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Στα εμβληματικά brands της P&G περιλαμβάνονται: Tide, Charmin, Pampers, Olay, Crest. Gillette, Pepto κ.ά. Οι πωλήσεις της εκτός ΗΠΑ υπερβαίνουν ελαφρώς τις εγχώριες

Είναι στις επιλογές μου, καθότι πιστεύω ότι η τεχνολογία έχει συγκεντρώσει υπερβολικά πολλά από τα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς. Η ηγετική θέση της P&G στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών θα πρέπει να την καταστήσει λιγότερο κυκλική, πιο “αμυντική” μετοχή στο μέλλον. Η P&G αυξάνει το μέρισμά της επί 67 διαδοχικά χρόνια. Ο “αριστοκράτης των μερισμάτων” έχει επιβραβεύσει τους μετόχους του 133 χρόνιες. Οι μεταβαλλόμενες μακροοικονομικές συνθήκες, όπως η χαλάρωση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση του πληθωρισμού, θα μπορούσαν να ευνοήσουν την P&G τα επόμενα χρόνια, καθώς οι καταναλωτές θα αισθάνονται λιγότερη πίεση και θα επιστρέφουν στις προ υψηλού πληθωρισμού δαπάνες.

2. ExxonMobil

Κλάδος: Ενέργεια
Βιομηχανία:  Πετρέλαιο/Φυσικό αέριο
Χρηματιστηριακή αξία: 398,1 δισ. δολάρια
EPS (Fwd): 9.29
Μερισματική απόδοση (Fwd): 3.8%

Την ExxonMobil την ξέρει όποιος έχει βάλει έστω και μία φορά βενζίνη. Αλλά ο ενεργειακός κολοσσός δεν είναι μόνο τα πρατήρια καυσίμων. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που ασχολείται με την έρευνα, την παραγωγή και τη διύλιση ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο. Η ExxonMobil είναι ο μεγαλύτερος διυλιστής πετρελαίου στον κόσμο και επίσης παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή χημικών προϊόντων.

Η Exxon έχει ορισμένα ξεκάθαρα πλεονεκτήματα έναντι άλλων πετρελαϊκών κολοσσών. Ο αέρας αισιοδοξίας που πνέει στις αγορές τους τελευταίους μήνες, η οποία επιβεβαιώνεται από τα πρόσφατα ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία, θα μπορούσε να ενισχύσει τον ενεργειακό κλάδο της χρηματιστηριακής αγοράς. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση τόσο για το πρωτογενές όσο και για το δευτερογενές τμήμα της ExxonMobil. Το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση της προσφοράς, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εντάσεων, θα μπορούσε επίσης να ωθήσει ανοδικά τις παγκόσμιες τιμές του αργού, οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα κερδών για την Exxon.

Άλλο ένα θετικό στοιχείο για την ExxonMobil είναι η επικείμενη εξαγορά της Pioneer Natural Resources, η οποία θα συμβάλει στην οργανική ανάπτυξη της εταιρείας. Επιπλέον, η ExxonMobil είναι μια σταθερή ευκαιρία εισοδήματος από μερίσματα, με τη μελλοντική μερισματική του απόδοση να εκτιμάται στο 3,8%, υπερδιπλάσια από εκείνη του δείκτη S&P 500.

3. Illinois Tool Works (ITW)

Κλάδος: Βιομηχανικές επιχειρήσεις
Βιομηχανία: Βιομηχανικά μηχανήματα και εξοπλισμός
Χρηματιστηριακή αξία: 77,8 δισ. δολάρια
EPS (Fwd): 9.75
Μερισματική απόδοση (Fwd): 2,2%

Η ITW είναι μια εταιρεία που συχνά περνάει κάτω από το ραντάρ, επειδή οι δραστηριότητές της δεν είναι εύκολα “ορατές” στους καταναλωτές. Αυτή είναι η φύση πολλών βιομηχανικών επιχειρήσεων. Η ITW είναι ένας κατασκευαστής βιομηχανικού εξοπλισμού, αναλωσίμων και συναφών υπηρεσιών. Τα έσοδα της ITW προέρχονται σε αναλογία 50/50 από τις ΗΠΑ και από χώρες εκτός ΗΠΑ.

Η ITW είναι μια επιλογή για όσους αναζητούν εισόδημα σε έναν τομέα που υπεραπέδωσε το 2023 – τις βιομηχανίες. Αν και δεν θεωρείται παραδοσιακά ως επένδυση ανάπτυξης, η ITW έχει ένα ευνοϊκό περιθώριο μικτού κέρδους σε σχέση με τις άλλες εταιρείες του κλάδου της και έναν “φυσιολογικό” δείκτη πληρωμής μερίσματος στο 51%. Η ευρεία γκάμα των επιχειρήσεων και κλάδων όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι μια παράμετρος που μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των οικονομικών της αποτελεσμάτων με την πάροδο του χρόνου.

4. Cisco Systems

Κλάδος: Τεχνολογία πληροφορικής
Βιομηχανία: Εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών
Χρηματιστηριακή αξία: 208,5 δισ. δολάρια
EPS (Fwd): 3.88
Μερισματική απόδοση (Fwd): 3.0%

Η Cisco είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και λογισμικού στον κόσμο. Κατέχει επίσης ηγετικό ρόλο σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια. Με ογδόντα χιλιάδες υπαλλήλους, η CSCO έχει μεγάλο παγκόσμιο αποτύπωμα και εξυπηρετεί μια ευρεία πελατειακή βάση, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών και κυβερνήσεων. Το σύγχρονο διαδίκτυο διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα εγχειρήματα και επιτεύγματα της Cisco , η οποία συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό “παίχτη” στον κλάδο του networking και της τεχνολογίας.

Η Cisco διαφέρει από τους “Magnificient 7”, καθώς πρόκειται για μια μετοχή τεχνολογίας που προσφέρει και αξία και δυνατότητα εισοδήματος. Οι προσπάθειές της να διαφοροποιήσει τις ροές εσόδων με ένα λογισμικό που είναι διαθέσιμο σε συνδρομητές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντική πηγή αύξησης των κερδών. Τον Σεπτέμβριο, η Cisco ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την εξαγορά της Spunk (SPLK), η οποία θα προσθέσει επιπλέον δυνατότητες κυβερνοασφάλειας στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να κλείσει το β΄ εξάμηνο του 2024, αν όχι και νωρίτερα. Ο χαμηλός δείκτης P/E (Fwd) της Cisco στο 13,2, πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο του κλάδου, υποδεικνύει ότι η εταιρεία έχει περιθώριο στην αξία της.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Forbes