Η Meta εξέπληξε τη Wall Street την Πέμπτη ανακοινώνοντας πως διανέμει το πρώτο μέρισμα της ιστορίας της στο μετόχους της, μια κίνηση μνημειώδης για τη Silicon Valley, μια δεκαετία μετά την επαναφορά μερίσματος από την Apple. 

H Meta, με το τριμηνιαίο μέρισμα 0,5 δολ./μετοχή που θα καταβάλλει από τον Μάρτιο, θα προστεθεί στους δύο κολοσσούς της τεχνολογίας που ήδη διανέμουν μέρισμα: την Apple και τη Microsoft. Η προθυμία του Mark Zuckerberg να επιβραβεύσει τους μετόχους της μητρικής του Facebook ίσως οδηγήσει τους επενδυτές να προσβλέπουν σε μια παρόμοια κίνηση από την Alphabet και την Amazon.com – τεχνολογικοί κολοσσοί που είναι παλαιότεροι από τη Meta.

Η πρόθεση της Meta για διανομή μερισμάτων θα μπορούσε να κάνει τη μετοχή της πιο ελκυστική. Ακόμη και για την επιτροπή που επιλέγει τις εταιρείες που απαρτίζουν τον βιομηχανικό Dow. Αν και δεν είναι προαπαιτούμενο πλέον από τους υποψήφιους για τον Dow να διανέμουν μερίσματα, η καταβολή του θα “ανέβαζε” το βιογραφικό της Meta.

Προς το παρόν, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, μόνο η Salesforce.com και η Boeing δεν καταβάλλουν μέρισμα – η Boeing ανέστειλε τη διανομή μερίσματος το 2020, μαζί με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. 

Οι επενδυτές “γιόρτασαν” την είδηση, με τη μετοχή της Meta να σημειώνει “άλμα” 15% στις μεταμεσονύκτιες ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. 

Κατά τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές της Wall, η Meta ρωτήθηκε για το μέρισμα μόνο μία φορά. Η οικονομική διευθύντρια Susan Li δήλωσε ότι το μέρισμα δίνει στην εταιρεία ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίου και πρόσθετη ευελιξία. Οι επαναγορές μετοχών θα παραμείνουν η μεγαλύτερη συνιστώσα του προγράμματος επιστροφής κεφαλαίου της Meta.

Το μέρισμα “δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζουμε το ύψους του κεφαλαίου που επιστρέφουμε”, τόνισε η Li. “Αναμένουμε ότι οι επαναγορές μετοχών θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο επιστρέφουμε κεφάλαιο στους μετόχους”.

Τα στελέχη της Meta αναφέρθηκαν επίσης στις ευκαιρίες που ανοίγονται για την εταιρεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και στις προσδοκίες για μεγάλες δαπάνες στον τομέα της ανάπτυξης υποδομών για data centers το 2024.

H προσέγγιση της Meta για την καταβολή μερίσματος στους μετόχους θα μπορούσε να της εξασφαλίσει περισσότερο σεβασμό από τους επενδυτές. Παράλληλα, κάποιοι επενδυτες θα άρχιζαν να σκέφτονται τι σημαίνει τελικά να είσαι μερισματούχος σε μια τεχνολογική δύναμη και πως οι μέρες “των τολμηρών, ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών” έχουν παρέλθει.  

Η Meta έχει ενηλικιωθεί ως εταιρεία και οι επενδυτές θα πρέπει να συμβαδίσουν.

Forbes