Η νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στην Ουάσιγκτον να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ σύντομα αναμένεται να “καθαρογραφεί”, μετά και το πράσινο φως που πήρε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο ως μέρος του πακέτου βοήθειας προς το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να παρεμποδίσουν το ban στην πραγματικότητα.

Η νομοθεσία, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή με ψήφους 360-58, θα αναγκάσει την ιδιοκτήτρια του TikTok, την κινεζική ByteDance, να πουλήσει την εφαρμογή σε αγοραστή που δεν ελέγχεται από ανταγωνιστή “εχθρικής” χώρας, όπως η Ρωσία, η Κίνα ή το Ιράν, εντός 270 ημερών (με τον πρόεδρο Μπάιντεν να έχει τη δυνατότητα να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα κατά 90 ημέρες, εάν δει πρόοδο στη διαδικασία της πώλησης) – αλλιώς η πλατφόρμα θα βρεθεί αντιμέτωπη με απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Είναι απίθανο το TikTok, ή η κινεζική κυβέρνηση, να συμφωνήσουν με τους όρους αυτούς – η εταιρεία έχει καταγγείλει την αμερικανική “πρόταση” ως παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και πλήγμα στην οικονομία και έχει δαπανήσει 5 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις κατά της νομοθεσίας από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης διαφημίσεων AdImpact, ενώ το Πεκίνο έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του σε μια αναγκαστική πώληση και θα πρέπει να εγκρίνει τη συναλλαγή.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομοθεσίας, με τον CEO της TikTok, Shou Zi Chew, να διαμηνύει μέσω βίντεο προς τους χρήστες της πλατφόρμας, ότι η ByteDance “θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης των νομικών μας δικαιωμάτων, για να προστατεύσει την εξαιρετική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει μαζί σας”.

Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις υπέρ του TikTok. Για παράδειγμα, το 2020, όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την προσπάθεια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την εφαρμογή, κρίνοντας ότι η διοίκηση Τραμπ απέτυχε “να εξετάσει επαρκώς μια προφανή και εύλογη εναλλακτική λύση πριν απαγορεύσει το TikTok”, στη δεύτερη φορά που ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε τις προσπάθειες Τραμπ να περιορίσει τη χρήση του TikTok στις ΗΠΑ.

Ένας άλλος ομοσπονδιακός δικαστής πήρε το μέρος των δημιουργών του TikTok και της εταιρείας τον Νοέμβριο, αφού κατέθεσαν αγωγή κατά της πολιτείας της Μοντάνα για τον πολιτειακό νόμο που θα απαγόρευε κάθε χρήση της εφαρμογής τοπικά, κρίνοντας ότι “υπερβαίνει την κρατική εξουσία και παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα των χρηστών και των επιχειρήσεων”.

Ορισμένα μέτρα για τον περιορισμό του TikTok είχαν καλύτερη δικαστική τύχη, όπως ο νόμος του Τέξας που απαγορεύει στους κρατικούς υπαλλήλους, μεταξύ άλλων και των υπαλλήλων στα δημόσια πανεπιστήμια, να χρησιμοποιούν την εφαρμογή σε υπολογιστές και συσκευές που ανήκουν στην πολιτεία του Τέξας, με έναν ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίπτει τον Δεκέμβριο το αίτημα ανατροπής των περιορισμών για το TikTok.

Το TikTok θα πρέπει να πωληθεί εντός εννέα μηνών, αλλιώς ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με απαγόρευση.

Η νομοθεσία έχει διακομματική υποστήριξη στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να αποφανθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπογράψει τη νομοθεσία εάν περάσει από τη Γερουσία.

“Η Κίνα και άλλες ξένες εχθρικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αγοράζουν ευαίσθητα δεδομένα Αμερικανών από… μεσάζοντες στην ελεύθερη αγορά”, δήλωσε η Nadine Farid Johnson, διευθύντρια πολιτικής του Ινστιτούτου Knight First Amendment Institute στο Πανεπιστήμιο Columbia, σχολιάζοντας τη νομοθεσία που υπερψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων. “Και θα μπορούσαν να διεξάγουν εκστρατείες παραπληροφόρησης μέσα από πλατφόρμες social media που ανήκουν σε Αμερικανούς”.

Ο Τραμπ αντιτάχθηκε στην προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου για το TikTok, γράφοντας σε ανάρτηση στο Truth Social ότι θα ωφελούσε το Facebook, ανταγωνιστή του TikTok, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του Zuckerberg συνέβαλε στην ήττα του το 2020 επιβάλλοντας άδικους περιορισμούς στο πολιτικό περιεχόμενο που ανέβαζε ο Τραμπ στην πλατφόρμα κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson προώθησε τη νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως μέρος του πακέτου βοήθειας-μαμούθ ύψους 95 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον Μάρτιο παρόμοια νομοθεσία που θα απαιτούσε από την ByteDance να πουλήσει το TikTok υπό αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα, 180 ημερών, αλλά “κόλλησε” στη Γερουσία. Το νομοσχέδιο φαίνεται πως πλέον θα λάβει το πράσινο φως από την Άνω Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς ορισμένοι σκεπτικιστές απέναντι στους περιορισμούς σε βάρος του TikTok, όπως η Δημοκρατική πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας Maria Cantwell, εμφανίστηκαν σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει διευρυμένο χρονοδιάγραμμα. Εδώ και χρόνια οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν διατυπώσει τις ανησυχίες τους για τους δεσμούς της ByteDance με το Πεκίνο και την παραδοχή της εταιρείας ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή για να κατασκοπεύει Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων του Forbes.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Forbes