Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse ανακοίνωσε η UBS δημιουργώντας έτσι μια γιγαντιαία ελβετική τράπεζα με ισολογισμό 1,6 τρισ. δολαρίων.

Σχολιάζοντας τη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS Sergio Ermotti και ο Πρόεδρος Colm Kelleher σε ανοιχτή επιστολή στα ΜΜΕ τόνισαν ότι “αυτή είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου”.

Ο γιγαντιαίος τραπεζικός όμιλος θα έχει υπό τον έλεγχό τους περιουσιακά στοιχεία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δίνοντας στην UBS, τον μεγαλύτερο διαχειριστή πλούτου στον κόσμο, μια ηγετική θέση σε βασικές αγορές που διαφορετικά θα χρειαζόταν χρόνια για να αυξηθεί σε μέγεθος και να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Η συγχώνευση θέτει επίσης ένα τέλος στην 167χρονη ιστορία της Credit Suisse, η οποία αμαυρώθηκε τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα και απώλειες. Οι δύο τράπεζες απασχολούν από κοινού 120.000 σε όλο τον κόσμο, αν και η UBS έχει ήδη δηλώσει ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας για να επωφεληθεί από τις συνέργειες και να μειώσει το κόστος.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι την Παρασκευή ότι θα καλύψουν ζημιές έως και 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10 δισεκατομμύρια δολάρια) αφού η UBS καλύψει τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ως μέρος της συναλλαγής, καθώς απορροφά ένα χαρτοφυλάκιο που δεν “ταιριάζει πλήρως με το επιχειρηματικό της προφίλ και το προφίλ κινδύνου “.

Έρευνα για την κατάρρευση

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Ελβετίας συμφώνησε επίσημα να ιδρύσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει την κατάρρευση και τη διάσωση της Credit Suisse σε μια συμφωνία που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές, ανακοίνωσε το νομοθετικό σώμα την Πέμπτη.

Αναφορικά με την έρευνα, πρόκειται μόλις για την πέμπτη φορά που ιδρύεται μια τέτοια επιτροπή στη σύγχρονη ιστορία της Ελβετίας.

Το εν λόγω βήμα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας έρχεται αφότου δύο υποεπιτροπές υποστήριξαν μια έρευνα εις βάθος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, η ελβετική κεντρική τράπεζα και η ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς ενήργησαν ενόψει της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse.

capital.gr