Επενδύσεις, ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πραγματοποιήσει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total στην πετρελαϊκή και ενεργειακή βιομηχανία της Νιγηρίας, ιδίως σε υποδομές φυσικού αερίου και υπεράκτια έργα, ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.

Η Νιγηρία, η κορυφαία οικονομία της Αφρικής και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Bola Ahmed Tinubu τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Το μέλος του ΟΠΕΚ αντιμετώπισε μείωση της παραγωγής αργού τα τελευταία χρόνια λόγω των εκτεταμένων κλοπών από αγωγούς και των επιθέσεων αλλά και του υψηλού λειτουργικού κόστους και της γραφειοκρατίας που αποτρέπουν τους επενδυτές σε χερσαίες περιοχές.

Η ανακοίνωση της Total έρχεται ύστερα από μια παρόμοια δέσμευση που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα η Shell, η οποία εξετάζει έργα ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτιες περιοχές, για φυσικό αέριο και για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Total Energies Worldwide Patrick Pouyanne για συνομιλίες στην πρωτεύουσα Abuja.

“Δεσμευόμαστε να απομακρύνουμε όλα εμπόδια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έχουμε μια ξεκάθαρη πορεία την οποία δεσμευόμαστε να ακολουθήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας”, είπε ο κ. Tinubu μετά τη συνάντηση με την ομάδα της Total.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, ο κ. Pouyanne είπε στον Πρόεδρο της χώρας ότι η Νιγηρία είναι “πολύ σημαντική” για την Total Energies, καθώς αντιπροσωπεύει το 8% μέχρι 10% της παγκόσμιας συνολικής παραγωγής της εταιρείας.

“Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε 6 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια. Εξετάζουμε εκτενώς περισσότερες ευκαιρίες παραγωγής σε βαθιά νερά και παραγωγής φυσικού αερίου σε όλο το έδαφος”, πρόσθεσε.

“Όλα είναι εδώ. Απλώς πρέπει να καταλήξουμε στις απαραίτητες βελτιώσεις και αλλαγές για να ξεκλειδώσουμε τις εξαιρετικές δυνατότητες τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο”, συμπλήρωσε.

Ένας νέος νόμος της Νιγηρίας, που αφορά την πετρελαϊκή βιομηχανία, ψηφίστηκε το 2021 μετά από χρόνια συζητήσεων και καθυστερήσεων και έχει στόχο να φέρει περισσότερες ξένες επενδύσεις, επιφέροντας τροποποιήσεις στους κανονισμούς, στα δικαιώματα και στους φόρους.