Το ανώτατο όριο των 1,99 ευρώ ανά λίτρο για τις τιμές των καυσίμων στην Γαλλία θα διατηρήσει η Total Energies καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, αφού στο νομοσχέδιο της γαλλικής Κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνει την επέκταση του έκτακτου φόρου στις εταιρείες ενέργειας.

Η Total Energies ανέλαβε αυτή τη δέσμευση. Χαιρετίζω αυτή την απόφαση”, δήλωσε ο κ. Le Maire στο ραδιόφωνο RTL.

Τον Σεπτέμβριο, η TotalEnergies είχε ανακοινώσει ότι το ανώτατο όριο των 1,99 ευρώ ανά λίτρο στις τιμές των καυσίμων, που αρχικά επρόκειτο να λήξει στο τέλος του 2023, θα παραταθεί σε όλα τα πρατήριά της στη Γαλλία μετά τις 31 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει σε ισχύ “όσο οι τιμές παραμένουν υψηλές”.

Ωστόσο, στις 6 Οκτωβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies Patrick Pouyanne δήλωσε στον γαλλικό ειδησεογραφικό ιστότοπο “ActuLyon” ότι ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός θα μπορούσε να τερματίσει το ανώτατο όριο τιμών εάν το κράτος έπληττε την εταιρεία με νέους φόρους.

“Πιστεύουμε ότι η προοπτική ενός φόρου ήταν ένα μέσο για να ασκηθεί πίεση στην Total, γεγονός που εξηγεί την ανακοίνωση της Total ότι θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των 1,99 ευρώ ανά λίτρο”, δήλωσε στο Reuters η βουλευτής Veronique Louwagie που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα Republicains.

Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Le Maire είχε εκφράσει την ανησυχία του για τα “υπερβολικά κέρδη” των διυλιστηρίων, αλλά αργότερα απέφυγε να περιλάβει έναν έκτακτο φόρο στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2024, το οποίο περνάει αυτή τη στιγμή από το κοινοβούλιο.

ΚΥΠΕ