Ο μεγάλος κερδισμένος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής – ιδίως μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων από τα αυτοκίνητα – είναι η Κίνα, υποστήριξε ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, τασσόμενος υπέρ της αναθεώρησης της απόφασης για σταδιακό τερματισμό της παραγωγής οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης (με χρήση υδρογονανθράκων).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για τον επικεφαλής του ΕΛΚ είναι σαφές «πως η απαγόρευση της μηχανής εσωτερικής καύσης ήταν σοβαρό σφάλμα βιομηχανικής πολιτικής, από το οποίο επωφελείται η Κίνα». Πρόσθεσε πως αυτή την απόφαση «θέλουμε να τη διορθώσουμε μετά τις ευρωεκλογές», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στις εφημερίδες του ομίλου Funke. Εναντίον της κατάργησης της παραγωγής αυτοκινήτων με χρήση υγρών καυσίμων τάσσεται και η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία είναι έδρα μεγάλων βιομηχανιών κατασκευ΄γς αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης και η αυτοκινητοβιομηχανία είναι τομέας κλειδί της γερμανικής οικονομίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πρόσφατα πως η απόφαση για τις μηχανές εσωτερικής καύσης θα επανεξεταστεί το 2026.

Η Πράσινη Συμφωνία δεν πρέπει να γίνει “κινεζική συμφωνία”, πέταξε ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας πως κινεζικές βιομηχανίες που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά.