Το αυξημένο κόστος κατασκευής αλλά και η αυξημένη ζήτηση από ξένους και εγχώριους επενδυτές κρατούν τις τιμές ακινήτων ψηλά, με ανοδική τάση μάλιστα.

Τα χθεσινά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και η συνεπακόλουθη μείωση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων δεν φαίνεται να επηρέασαν τη ζήτηση ακινήτων σε ουσιαστικό βαθμό.

Η ετήσια αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή στις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας παρουσιάζει επιτάχυνση, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με την αυξημένη ζήτηση ακινήτων από ξένους.

Σημειώνεται ότι και η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση αυξάνεται συνεχώς, λόγω της συνεχιζόμενης καθόδου ξένων στην Κύπρο οι οποίοι αναζητούν στέγη, πέραν βεβαίως των Κυπρίων ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η σημαντικότερη ώθηση στη ζήτηση στέγης φαίνεται να δίνεται από την κάθοδο ξένων επαγγελματιών στα πλαίσια της στρατηγικής για την προσέλκυση εταιρειών για δραστηριοποίηση ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο (headquartering policy). Πρόκειται, κυρίως, για εταιρείες που προέρχονται από Ρωσία, Ισραήλ, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανο και Λευκορωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, περισσότερες από χίλιες εταιρείες ξένων συμφερόντων έχουν εγγραφεί στην Κύπρο στα πλαίσια του headquartering policy κατά το 2022. Οι εταιρείες που προσελκύσθηκαν στo πλαίσιο αυτό δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας και συγκεντρώνονται κυρίως Λεμεσό και Πάφο, ενώ αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία και στη Λάρνακα.

Στα καταληκτικά σχόλια, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη ζήτηση στην αγορά ακινήτων σε ουσιαστικό βαθμό, αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχίσει να παρουσιάζει αρνητική πορεία, γεγονός που ενδεχομένως να διατηρήσει την αυξητική πορεία των τιμών κατοικιών». Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, σε τριμηνιαία βάση οι τιμές των οικιών κατέγραψαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες.

Στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 0,3%, στη Λεμεσό κατά 1,2%, στη Λάρνακα κατά 1,7%, στην Πάφο κατά 2,2% και στην Αμμόχωστο οριακά κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών κατέγραψαν επίσης αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο αυξήθηκαν κατά 2,9%, 7,1%, 3,3%, 10,4% και 4,2%, αντίστοιχα.

Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση στη Λευκωσία αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2%, στη Λεμεσό 3,6%, στη Λάρνακα 2,3%, στην Πάφο 1,4%, ενώ στην Αμμόχωστο κατέγραψαν μείωση 3,7%.