Κλειδί το δικαίωμα επιλεγμένων δανειοληπτών να παγώνουν εκποιήσεις

Ως γνωστό, η Κυβέρνηση διαφωνεί κάθετα με την αναστολή των εκποιήσεων, ωστόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης απαιτούν να πάρουν ανταλλάγματα για να πείσουν τους βουλευτές τους να μην στηρίξουν την πρόταση νόμου, με την οποία οι δανειολήπτες θα έχουν την ευκαιρία να προσφεύγουν στο δικαστήριο για να αμφισβητούν την εκποίηση, το ύψος της οφειλής, καθώς και καταχρηστικές ρήτρες. Βάσει της πρότασης, το δικαστήριο θα εκδίδει διάταγμα για παραμερισμό της εκποίησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεση. Τη συγκεκριμένη πρόταση υπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων, της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ, αλλά και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ (Κουλίας, Μυλωνάς, Ορφανίδης) και προγραμματίζεται να τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια στις 6 Ιουλίου.

Παρόλο που θεωρείται δεδομένη η αναπομπή τέτοιου νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιδιώκεται συμβιβαστική λύση, ώστε να αποφευχθούν οι τριγμοί στα θεμέλια της συγκυβέρνησης. Πηγές από τα κόμματα της συγκυβέρνησης δήλωσαν στον «Φ» πως βρίσκονται υπό πίεση και ότι για να πεισθούν οι βουλευτές τους να τραβήξουν πίσω την πρόταση θα πρέπει να έχουν χειροπιαστές αντιπροτάσεις από την Κυβέρνηση. Εκείνο, που φαίνεται να προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην κυβέρνηση είναι η εκτίμηση πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν αντιμετωπίζει σοβαρά νομικά και συνταγματικά εμπόδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Οικολόγοι θα αφαιρέσουν από την πρόταση και την πρόνοια σύμφωνα με την οποία το Δικαστήριο Εκποιήσεων δεν θα εξετάζει υποθέσεις που έχουν τελεσφορήσει. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η περίμετρος της πρότασης νόμου και θα καταστεί πιο στοχευμένη.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ θα προσθέσει στο προοίμιο της πρότασης νόμου μια επεξήγηση για την αναγκαιότητα να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι δανειολήπτες που έχουν εξασφάλιση την κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε στο ΚΥΠΕ πως ενδεχόμενη έγκριση της πρότασης νόμου για ένα οριζόντιο δικαίωμα προσφυγής στα Δικαστήρια για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής εκποίησης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, χωρίς να απαλλάσσει τους δανειολήπτες από τις υποχρεώσεις τους. Διερωτήθηκε ποιο πρόβλημα έλυσαν οι αναστολές εκποιήσεων που επιβλήθηκαν την περίοδο 2020 και 2022. Όπως είπε, όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η οριζόντια και καθολική αναστολή των εκποιήσεων, προσθέτοντας πως «χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και να αποφεύγουμε τους οποιουσδήποτε λαϊκισμούς, οι οποίοι δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στα μεσαία στρώματα και στον απλό εργαζόμενο».

Στοχευμένη η πρόταση

Οι εισηγητές από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως η πρόταση νόμου είναι στοχευμένη, καθώς θα προσφεύγουν μόνο δανειολήπτες και άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως είναι εγγυητές, για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, αξίας μέχρι €350 χιλ. από την εκποίηση. Εξάλλου, σε σχέση με την πρόνοια με την οποία παρέχεται το δικαίωμα προσφυγής στο αρμόδιο δικαστήριο για την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών στις συμβάσεις δανείων ή των υποθηκών, όπως ανέφερε ένας εκ των εισηγητών της πρότασης δεν μπορεί να αποτυπωθεί στην πρόταση η στόχευση των δικαιούχων που θα απευθύνονται στο δικαστήριο για την επίκληση της ύπαρξης καταχρηστικών ρητρών.