Πρόσβαση δανειοληπτών στο Δικαστήριο Εκποιήσεων, με αναστολή πλειστηριασμού κύριας κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ζητούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης από το Υπουργείο Οικονομικών.

Με τη συγκεκριμένη πρόνοια ζητούν να εμβολιαστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο θα λειτουργήσει στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Χθες συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αρχηγών και εκπρόσωπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ) με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η πιο αποτελεσματική φόρμουλα, η οποία από τη μια δεν θα συγκρούεται με το Σύνταγμα και από την άλλη δεν θα προκαλεί επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα.

Η χθεσινή συνάντηση των συγκυβερνώντων με το υπουργείο αποτελούσε συνέχεια της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Στόχος, να ξεπεραστούν οι σκόπελοι και το νομοσχέδιο να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα συμφωνημένο, ει δυνατό από όλους.

Τα κόμματα προτείνουν όπως στοχεύμενα σταματά η εκποίηση ακινήτου όταν προσφεύγουν στο Δικαστήριο Εκποιήσεων συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μεταξύ των κριτηρίων που μελετώνται και  τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για να μπαίνει στο πάγο για κάποιο χρονικό διάστημα η εκποίηση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. είναι τα εισοδήματα των δανειοληπτών αλλά και η αξία των ακινήτων. Με αυτό τον τρόπο, μέχρι να εκδώσει την απόφαση του το δικαστήριο θα θωρακίζονται οι ευάλωτοι δανειολήπτες και δεν θα βγαίνει στο σφυρί η κατοικία τους.

Παράλληλα, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα έχουν τον χρόνο να ενταχθούν είτε στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, είτε στο Σχέδιο Εστία 2, που θα εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών. Οι επιφυλάξεις του υπουργείου επικεντρώνονται στην πρόκληση τυχόν επιπτώσεων στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Πάντως, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ δήλωσε πως δεν υπάρχει δυστοκία για το νομοσχέδιο και ότι αυτό θα συζητηθεί και θα παρθεί τελική απόφαση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρία), με στόχο αυτό να εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Ενοίκιο Έναντι Δόσης και επτά νομοσχέδια

Σε σχέση το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, μόλις η Κομισιόν ανάψει και επίσημα το πράσινο φως και προχωρήσει στη δημοσίευσή του, θα τεθεί σε ισχύ. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει στη Βουλή πακέτο επτά νομοσχεδίων, τα οποία θα καταστήσουν πιο ελκυστικό το Σχέδιο. Με τα νομοσχέδια θα καταστεί δυνατή η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου κατά τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας, με  σκοπό το σχέδιο να καταστεί πιο ελκυστικό. Επιπλέον, θα καταστεί δυνατή η απαλλαγή της ΚΕΔΙΠΕΣ από την υποχρέωση καταβολής έκτακτης εισφοράς για ενοίκια τα οποία καταβάλλονται προς αυτή στα πλαίσια της εφαρμογής του Σχεδίου. Με τα νομοσχέδια, θα περιληφθούν στα πρόσωπα προς τα οποία δεν καταβάλλεται επίδομα ενοικίου πρόσωπα των οποίων εγκρίνεται η συμμετοχή στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης εφόσον ολόκληρο το ενοίκιο θα καταβάλλεται εκ μέρους τους από το κράτος προς την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Τεχνοκράτες αλλά και στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης εκτιμούν πως με την εφαρμογή του τρίπτυχου, που αφορά την πρόσβασης στη δικαιοσύνη, το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης καθώς και το Σχέδιο Εστία 2, θα παρέχεται ένα συνολικό δίκτυ προστασίας προς τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Θέλουν πιο γενναιόδωρο το Εστία 2

Αναφορικά με το Σχέδιο Εστία 2, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, οι αρχηγοί των συμπολιτευόμενων κομμάτων απαίτησαν αυτό να είναι πιο γενναιόδωρο και παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι να μην γίνονται όμηροι των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως έγινε με το υφιστάμενο Σχέδιο.

Στο τραπέζι έπεσε εισήγηση για επανέναρξη της υποβολής αιτήσεων από δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους. Παράλληλα, απαιτούν να περιληφθούν στο σχέδιο οι δανειολήπτες που έχουν ως υποθήκη στο μη εξυπηρετούμενο δάνειο τους μικρή επαγγελματική στέγη, καθώς και γεωργοκτηνοτροφικά υποστατικά και γη που αποτελεί τη ζήση των ενυπόθηκων οφειλετών. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου, καθώς ως γνωστό βάσει του Εστία 1 το κράτος καταβάλλει το 1/3 της δόσης του δανειολήπτη.