Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε χθες ομόφωνα την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου που εγκρίθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ώστε να μην απαιτείται άδεια οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οροφές οικοδομών, αλλά αμέσως μετά την απόρριψη της αναπομπής εγκρίθηκε τροποποιημένο κείμενο του ίδιου νόμου, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή μία από τις βασικές ενστάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άλλα σημεία της αναπομπής, για παράδειγμα η θέση του Προέδρου ότι με τον νόμο παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης εξουσιών, καθώς η Βουλή επενέβη στη διαδικασία αδειοδότησης τμημάτων οικοδομών, η οποία θεωρείται αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, δεν τροποποιήθηκαν από τη Βουλή.

Βουλευτές που πήραν τον λόγο κατά τη συζήτηση της αναπομπής επέκριναν έντονα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και συνεργάτες του για την αναπομπή, υποστηρίζοντας πως αυτή ήταν αβάσιμη και δεν έλαβε υπόψη άλλες παρεμφερείς νομοθεσίες και διαδικασίες που διασκεδάζουν εν μέρει τις ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, όπως αναλύθηκαν στο κείμενο της αναπομπής.

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, αμέσως μετά την απόρριψη της αναπομπής, ψηφίστηκε τροποποιημένο κείμενο του νέου νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης άδειας οικοδομής για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στέγης δεν θα οδηγήσει σε παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων κάποιων πολιτών, σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας οικοδομής, με συνέπεια να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. πολυκατοικίες), με τρόπο ώστε άλλοι συνιδιοκτήτες να στερούνται της ίδιας δυνατότητας, λόγω έλλειψης χώρου.

Οι δύο αλλαγές στον νόμο, όπως ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή, προβλέπουν τα εξής:

  1. Η εξαίρεση από την υποχρέωση έκδοσης άδειας οικοδομής για σκοπούς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων επί του κελύφους υφιστάμενων οικοδομών θα ισχύει μόνο για οικοδομές οι οποίες ανήκουν σε έναν μόνο ιδιοκτήτη (σ.σ. συνεπώς δεν θα μπορούν να τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή άλλων συγκροτημάτων).
  2. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων επί του κελύφους υφιστάμενων οικοδομών οι οποίες ανήκουν σε πέραν του ενός ιδιοκτήτες, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 38(2)(β) του περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Νόμου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, «στις περιπτώσεις κτηρίων ή/και πολυκατοικιών, η εγκατάσταση που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για αυτοκατανάλωση σε κοινόχρηστο χώρο, για τις ανάγκες του κτηρίου ή/και των μονάδων, δύναται να υλοποιηθεί με εξασφάλιση της συγκατάθεσης των ιδιοκτητών στους οποίους ανήκει το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της ιδιοκτησίας, νοουμένου ότι η εν λόγω εγκατάσταση δεν θα επηρεάζει την άνετη κάρπωση των υπόλοιπων ιδιοκτητών».