Σε απόρριψη από το Τμήμα Πολεοδομίας όλων των αιτήσεων που εκκρεμούν και αφορούν φωτοβολταϊκά σε περιοχές αναδασμού και δεν αφορούν αγροφωτοβολταϊκά.

Το πιο πάνω ξεκαθάρισε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας όπου συζητήθηκε το θέμα της διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού από τις εγκαταστάσεις πάρκων φωτοβολταϊκών.

Η Επιτροπή που συνήλθε στην παρουσία δύο Υπουργών (Ενέργειας και Γεωργίας), στην απουσία του υπουργού Εσωτερικών (ειλημμένη υποχρέωση), ο οποίος ωστόσο εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, άκουσε από την εκτελεστική εξουσία όσα ήθελε να ακούσει. Όπως διαπιστώθηκε το θέμα ήδη απασχολεί την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τους τρεις Υπουργούς που ανέλαβαν μέχρι το τέλος Ιουλίου να διαμορφώσουν την τελική τους απόφαση στη βάση και της γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής ημερ. 21/2/2022, για τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη Χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η τροποποίηση της Εντολής με αρ. 2/2006 του υπουργού Εσωτερικών, όπου καθορίζονται χωροθετικές παράμετροι και άλλες κανονιστικές διατάξεις για την εξέταση σχετικών αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι μετά και τη γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, το Τμήμα Πολεοδομίας χορήγησε δύο άδειες για αγροφωτοβολταϊκά πάρκα μία στο Μοναγρούλι 7,7 MW σε έκταση 80.000 τ.μ. και μία στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας 6 MW σε έκταση 162.000 τ.μ. σε περιοχή ξηρικού αναδασμού, με ειδικούς όρους του Τμήματος Γεωργίας.

Η παρουσία του υπουργού Ενέργειας ξεκαθάρισε και το θέμα των προβληματικών αιτήσεων που εκκρεμούν και αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα σε περιοχές αναδασμού. Ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι κακώς τοποθετούνται μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκά πάρκα σε περιοχές αναδασμού και υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει επανάλειψη. Η τοποθέτηση αυτή ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας να αναφέρει ότι ακόμα και αν το Τμήμα Περιβάλλοντος εκδώσει θετική γνωμοδότηση για τις περιπτώσεις που εκκρεμούν, το Τμήμα Πολεοδομίας δεν θα χορηγήσει πολεοδομική άδεια.

Σημειώνεται ότι μέσα σε 14 χρόνια υποβλήθηκαν 778 πολεοδομικές αιτήσεις για ΑΠΕ. Χορηγήθηκαν 541 πολεοδομικές άδειες και απορρίφθηκαν 83. Άλλες 154 αιτήσεις βρίσκονται υπό εξέταση. Από τις 541 πολεοδομικές άδειες, οι 47 χωροθετούνται σε περιοχές αναδασμού, δηλαδή ποσοστό 8,6%, και συγκεκριμένα 32 σε ξηρικό αναδασμό, 8 σε μεικτό αναδασμό και 7 σε αρδευόμενο αναδασμό, ενώ 4 αιτήσεις βρίσκονται υπό εξέταση.

Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε ως αναγκαίο κακό τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Στόχος, είπε, είναι η κατασκευή ΑΠΕ ισχύος 1,2 γίγαβατ. Από αυτά αναμένεται τα 400 μεγαβάτ να εγκατασταθούν σε στέγες σπιτιών και τα υπόλοιπα 800 μεγαβάτ αλλού. Σημείωσε, ότι ακόμα και στην περίπτωση που και τα 800 μεγαβάτ εγκατασταθούν σε γεωργική γη, αυτά θα αποτελούν το 3% της συνολικής γεωργικής γης. Ο υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ανέφερε ότι η διαθέσιμη γεωργική γη στην ελεύθερη Κύπρο ανέρχεται σε 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ από αυτό το σύνολο απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 900 τ. χλμ. διότι είναι περιοχές Natura 2000, διάδρομοι αποδημητικών πουλιών, προστατευόμενες περιοχές, κλπ.