Εκτός της ζώνης προστασίας της παραλίας θα ανεγερθούν δύο νέα πολυώροφα οικιστικά κτήρια για λογαριασμό του υφιστάμενου ξενοδοχείου Parklane στη Λεμεσό, το οποίο έλαβε επίσης έγκριση για προσθηκομετατροπές στη ξενοδοχειακή μονάδα με τρεις νέους ορόφους.

 Νοουμένου ότι οι εν λόγω αναπτύξεις συνολικού κόστους €45 εκατ. περίπου εμπίπτουν εντός της Ζώνης Γεωλογικής Καταλληλόλητας 1, απαιτείται η διενέργεια γεωλογικής/ γεωτεχνικής έρευνας. Περαιτέρω, στην περίπτωση που υπάρχουν αρχαία κατάλοιπα εντός του τεμαχίου της ανάπτυξης, πριν την έναρξη του έργου, θα γίνει συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για εκσκαφή στο τεμάχιο υπό ανάπτυξη. Στην περίπτωση που εντοπιστούν αρχαία κατάλοιπα στον χώρο των τεμαχίων, οι εργασίες θα διακοπούν για να διενεργηθεί η δέουσα αρχαιολογική έρευνα από αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η Περιβαλλοντική Αρχή με αιτιολογημένη διαπίστωση ενέκρινε το εν λόγω έργο, δηλαδή τα πολυώροφα κτίρια και την προέκταση ορόφων στο ξενοδοχείο, αποφασίζοντας ότι έχει χαρακτηριστικά που δεν επιβαρύνει ή διαφοροποιεί σημαντικά τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής. Σημειώνει ότι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον και σε επηρεαζόμενους αποδέκτες τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του είναι διαχειρίσιμες, και μπορούν να μετριαστούν με την εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επεκτείνεται με επένδυση €45 εκατ. το Parklane στη Λεμεσό

Τα πολυώροφα κτίρια χωροθετούνται σε χώρο που υπήρχαν άλλες κατασκευές οι οποίες θα κατεδαφιστούν. Η δυτική οικιστική ανάπτυξη του έργου θα αποτελεί κτίριο 10 επιπέδων οικιστικών μονάδων με 36 οικιστικές μονάδες, χώρο υποδοχής γυμναστήριο, αποδυτήρια, μηχανολογικούς χώρους, και ένα υπόγειο επίπεδο και όπου διαμορφώνονται χώροι στάθμευσης. Συγχρόνως, εντός του χώρου ανάπτυξης της προτεινόμενης δυτικής οικιστικής ανάπτυξης θα αναγερθεί ανεξάρτητος κτηριακός όγκος δύο επιπέδων για εμπορική χρήση.

Η ανατολική οικιστική ανάπτυξη του έργου θα περιλαμβάνει 10 υπέργεια επίπεδα με 18 οικιστικές μονάδες χώρο υποδοχής, μηχανολογικούς χώρους, και δύο υπόγεια επίπεδα όπου διαμορφώνονται χώροι στάθμευσης.

Οι προτεινόμενες προσθηκομετατροπές στο ξενοδοχείο Parklane περιλαμβάνουν την προσθήκη τριών επιπρόσθετων επιπέδων, δηλαδή τριών επιπλέον όροφοι στους τέσσερις ήδη κατασκευασμένους ορόφους (σύνολο επτά όροφοι), με δύο σουίτες και ένα επίπεδο για μηχανολογικό χώρο.

Η ανατολική ανάπτυξη χωροθετείται 40 μέτρα από το όριο της ζώνης προστασίας της παραλίας και 109 μέτρα από την ακτογραμμή, ενώ η δυτική ανάπτυξη απέχει 52 μέτρα από το όριο της ζώνης προστασίας της παραλίας και 103 μέτρα από την ακτογραμμή. Το ύψος της δυτικής οικιστικής ανάπτυξης θα ανέλθει στα 45,70 μέτρα περίπου, το ύψος της ανατολικής οικιστικής ανάπτυξης θα ανέλθει στα 49,85 μέτρα περίπου και το ύψος της πτέρυγας του ξενοδοχείου, μετά τις προσθηκομετατροπές θα ανέλθει στα 31,15 μέτρα.