Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός στην τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία μας περιλαμβάνει την έλλειψη επάρκειας στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και την πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους.

Εκτός από βασικές δεξιότητες ο ψηφιακός αλφαβητισμός περιλαμβάνει και την ικανότητα κριτικής αξιολόγησης των διαδικτυακών πληροφοριών, εντοπισμού πιθανών απειλών και αποτελεσματικής χρήσης των ψηφιακών εργαλείων για προσωπικούς και επαγγελματικούς σκοπούς.

Ωστόσο, στο σημερινό τοπίο, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός επεκτείνεται στην αδυναμία αξιοποίησης της δύναμης προηγμένων εργαλείων, όπως τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι επιπτώσεις του ψηφιακού αναλφαβητισμού είναι εκτεταμένες. Μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνική συμμετοχή.

Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές δεξιότητες είναι ιδιαίτερα περιζήτητες, τα άτομα που στερούνται αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης σε ένα εργατικό δυναμικό που βασίζεται όλο και περισσότερο στην ψηφιακή επάρκεια.

Επιπλέον, η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές ή οι κυβερνητικοί πόροι, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για όσους είναι ψηφιακά αναλφάβητοι.

H αδυναμία αποτελεσματικής χρήσης των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) επιτείνει τις συνέπειες του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν διεισδύσει σε διάφορους κλάδους, από την υγειονομική περίθαλψη και τη χρηματοδότηση έως την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.

Τα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ΤΝ μπορεί να χάσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες, όπως εξατομικευμένες λύσεις υγειονομικής περίθαλψης, χρηματοοικονομική ανάλυση ενισχυμένη με ΤΝ ή εκπαιδευτικές πλατφόρμες με βάση την ΤΝ.

Νέα μορφή εκπαίδευσης η ΤΝ

Ο διάσημος ερευνητής Andrew Ng υπογραμμίζει ότι, «όπως η ανάγνωση και η γραφή ήταν θεμελιώδεις δεξιότητες στο παρελθόν, έτσι και ο προγραμματισμός και η κατανόηση των εργαλείων ΤΝ είναι πλέον το κλειδί της επιτυχίας στο σημερινό τοπίο».

Η ΤΝ έχει διεισδύσει σε πολυάριθμους κλάδους και επαγγέλματα, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η τεχνητή νοημοσύνη ως κοινωνική ανάγκη

Στον τομέα της εκπαίδευσης, τα συστήματα διδασκαλίας που βασίζονται στην ΤΝ, όπως το MATHia της Carnegie Learning, μεταμορφώνουν τις μαθησιακές εμπειρίες, προσαρμόζοντας την υποστήριξη στις μοναδικές ανάγκες κάθε μαθητή.

Η υγειονομική περίθαλψη έχει επίσης βιώσει τη μετασχηματιστική δύναμη της ΤΝ, με παράδειγμα το IBM Watson for Oncology, το οποίο βελτιώνει τη διάγνωση του καρκίνου και τη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την επιρροή της ΤΝ, με πλατφόρμες όπως η Kai της Kavout να χρησιμοποιούν αλγόριθμους συναλλαγών και εργαλεία διαχείρισης κινδύνων για να προωθήσουν την καινοτομία.

Η ενσωμάτωση της ΤΝ σε διάφορους τομείς σηματοδοτεί τον εκτεταμένο αντίκτυπό της και τις τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζει. Η ικανότητα προγραμματισμού αλλά και χρήσης εργαλείων ΤΝ ανοίγει τις πόρτες σε νέες εφαρμογές, πρωτοποριακές ανακαλύψεις και αυξημένη αποτελεσματικότητα σε όλους τους κλάδους.

Η απόκτηση δεξιοτήτων που σχετίζονται με την ΤΝ έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τα άτομα που επιδιώκουν να ευδοκιμήσουν σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη ψηφιακή εποχή, όπου η ΤΝ δεν είναι πλέον ένα απλό σύνθημα, αλλά αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αγκαλιάζοντας την ΤΝ ως θεμελιώδη μόρφωση, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες για ευημερία και πρόοδο στον σύγχρονο κόσμο μας.

Κινητήριος δύναμη της σύγχρονης εποχής

Όπως ο ηλεκτρισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τροφοδότηση των πρωτοποριακών καινοτομιών της 2ης και 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης, έτσι και η ΤΝ έχει πλέον αναδειχθεί σε καταλύτη της σύγχρονης προόδου, διαμορφώνοντας τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Ενσωματωμένη απρόσκοπτα στην καθημερινή μας ζωή, η ΤΝ οδηγεί ένα κύμα μετασχηματιστικών καινοτομιών που επαναπροσδιορίζουν τις καθημερινές μας εμπειρίες.

Στον τομέα των έξυπνων σπιτιών, τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και ασφάλειας που βασίζονται στην ΤΝ, όπως η Nest, έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους χώρους διαβίωσής μας.

Αυτά τα έξυπνα συστήματα βελτιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας, ενώ παράλληλα παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας και ευκολίας.

Ο τομέας των μεταφορών βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα μιας τεράστιας αλλαγής, χάρη για παράδειγμα στα αυτόνομα οχήματα της Waymo και τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Τα συστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις μετακινήσεις μας, καθιστώντας τις μεταφορές ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες.

Ο κλάδος της ψυχαγωγίας έχει υποστεί μια βαθιά μεταμόρφωση με την ΤΝ στον πυρήνα της.

Πλατφόρμες όπως το Netflix αξιοποιούν αλγορίθμους ΤΝ για την παροχή εξατομικευμένων συστάσεων περιεχομένου, διασφαλίζοντας ότι οι θεατές θα ανακαλύψουν περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις τους.

Επιπλέον, οι καθηλωτικές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας μέσω συσκευών όπως το Apple Vision και το Oculus έχουν ανοίξει νέες διαστάσεις στην ψυχαγωγία, επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν εικονικούς κόσμους όπως ποτέ άλλοτε.

Χάραξη πορείας για το μέλλον

Καθώς η ΤΝ συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της καθημερινότητάς μας, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να προσαρμοστούν και να εξοπλιστούν για ένα μέλλον που θα τροφοδοτείται από την ΤΝ.

Σε αυτό το δυναμικό τοπίο, η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της συνεχούς συνάφειας. Πληθώρα πρωτοβουλιών και προγραμμάτων εκπαίδευσης έχουν εμφανιστεί για να υποστηρίξουν τον αλφαβητισμό στην ΤΝ και να προωθήσουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Τα εκπαιδευτικά κέντρα για την εκμάθηση της ΤΝ, με παραδείγματα το General Assembly, παρέχουν ενδιαφέρουσες λύσεις και πρακτική εκπαίδευση σε άτομα που επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε σχετικά θέματα.

Διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Coursera προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία μαθημάτων ειδικά σχεδιασμένων για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για εκπαίδευση στην ΤΝ.

Επιπλέον, πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο αλλά και την Κύπρο, έχουν εισαγάγει ειδικά προγράμματα και πτυχία που εμβαθύνουν σε θέματα ΤΝ, ενδυναμώνοντας τους φοιτητές με ολοκληρωμένες γνώσεις και δεξιότητες σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο προσφέρουν ευκαιρίες για μάθηση, αλλά και καλλιεργούν μια κοινότητα επαγγελματιών της ΤΝ.

Οι εκδηλώσεις δικτύωσης, τα συνεργατικά έργα και τα φόρουμ ενισχύουν περαιτέρω την εμπειρία μάθησης, επιτρέποντας στα άτομα να ανταλλάσσουν ιδέες, να μοιράζονται γνώσεις και να παραμένουν ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις της ΤΝ.

Αγκαλιάζοντας αυτές τις ευκαιρίες μάθησης, τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητες που είναι απαραίτητες για να περιηγηθούν στο τοπίο της ΤΝ και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική της ΤΝ για να προωθήσουν την καινοτομία και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ οι κυβερνήσεις μπορούν να διαμορφώσουν πολιτικές και κανονισμούς που προωθούν την υπεύθυνη ανάπτυξη της ΤΝ.

Επένδυση στην εκπαίδευση

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης ως βασικού συστατικού της εκπαίδευσης αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη σύγχρονη εποχή.

Αναγνωρίζοντας τον βαθύ αντίκτυπο που έχει η ΤΝ στη ζωή μας, γίνεται φανερό ότι χρησιμεύει ως κινητήρια δύναμη της εποχής μας, ανοίγοντας τον δρόμο για πρωτοφανείς ευκαιρίες και ευημερία στον σύγχρονο κόσμο.

Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω απλώς ξύνουν την επιφάνεια του μετασχηματιστικού δυναμικού που διαθέτει η ΤΝ σε διάφορους τομείς.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας να επενδύσουμε στην εκπαίδευση στην ΤΝ και να συμμετάσχουμε ενεργά στην επανάσταση που προκαλεί.

Εφοδιάζοντας τους εαυτούς μας με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πλοήγηση σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα, μπορούμε να συμβάλουμε ενεργά στη διαμόρφωση της πορείας του.

Κάθε γραμμή κώδικα που γράφεται, κάθε έννοια ΤΝ που μαθαίνεται, μας φέρνει πιο κοντά στο να ξεκλειδώσουμε τις πραγματικές δυνατότητες της ΤΝ και να αξιοποιήσουμε τη δύναμή της για τη βελτίωση της κοινωνίας.

Η υιοθέτηση της εκπαίδευσης στην ΤΝ είναι μια πρόσκληση να εξερευνήσουμε νέα σύνορα, να πυροδοτήσουμε την καινοτομία και να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες.

Μας δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της ΤΝ, να κατανοήσουμε τις ηθικές της επιπτώσεις και να συμμετάσχουμε ενεργά στη δημιουργία λύσεων με γνώμονα την ΤΝ.

Επενδύοντας στην εκπαίδευση στην ΤΝ, ενδυναμώνουμε τους εαυτούς μας ώστε να γίνουμε οι αρχιτέκτονες του μέλλοντος μας με ΤΝ.

*MSC Επιστήμη και Μηχανική Δεδομένων, Software Engineer στην εταιρεία Factory 39

**Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος

Από το τεύχος Ιουλίου του Forbes