Tα Σχέδια χορηγιών και κινήτρων για την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Πρωτεύουσας, παρουσίασαν ο Δήμος Λευκωσίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή την 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων του σχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία. 

Δείτε εδώ τι αφορούν τα 5 σχέδια

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα , ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων της Κύπρου, ο στόχος του Δήμου δεν είναι άλλος από τη μόνιμη και ποιοτική αναζωογόνηση, τόσο του ιστορικού όσο και του ευρύτερου κέντρου της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα για την εντός των τειχών πόλη, ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι ο Δήμος όφειλε να επέμβει «ώστε η εικόνα της εγκατάλειψης και αποψίλωσης, αποτέλεσμα της εισβολής και της για δεκαετίες διαίρεσης της πόλης, να αποτελέσει παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση».

Διευκρίνισε ότι τα Σχέδια που παρουσιάστηκαν υπηρετούν τον κοινό στόχο που είχαν θέσει ο Δήμος, η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, δηλαδή «να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους, να έρθουν, να ζήσουν, να εργαστούν ή να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας μας».

Πρόσθεσε ότι τα σχέδια και κίνητρα εφαρμόζονται σε περιοχές στις οποίες υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο σημαντικά έργα από τον Δήμο Λευκωσίας, στρατηγική η οποία έχει αποτελέσματα, δίνοντας ως παράδειγμα την αναζωογόνηση που παρατηρείται στην περιοχή του νέου Δημαρχείου και παραπέρα στις οδούς Πενταδακτύλου και Ερμού.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Λευκωσίας επιβάλλει τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας στην εντός των τειχών πόλη, αναδεικνύοντας και ενδυναμώνοντας τον ιστορικό χαρακτήρα, αλλά και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή της υπόσταση.

Διευκρίνισε ότι τα Σχέδια που εφαρμόζονται, αλληλοσυμπληρώνονται με στόχο τη σφαιρική προσέγγιση και την ουσιαστική παρέμβαση, αφού, όπως είπε, επικεντρώνονται στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος με τη συμβολή στην κυκλική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη.