Κίνητρα €30 εκατ. για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, φέρνουν πέντε σχέδια χορηγιών που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ.

Τα εν λόγω σχέδια, τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα από λειτουργό του Τμήματος Πολεοδομίας στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου και του δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, αφορούν στέγαση, επιχειρηματικότητα, φοιτητικές εστίες, ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς, πολεοδομικά κίνητρα και ρυθμίσεις.

Τα πέντε σχέδια αφορούν τα εξής:

>> Χορηγίες για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στην εντός των τειχών Λευκωσία: Έχει προϋπολογισμό €5 εκατ., ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και θα διαρκέσει έως το 2025 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου κονδυλίου και συγχρηματοδοτείται και από την ΕΕ (σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας). Η χορηγία κυμαίνεται μεταξύ €35.000 – €70.000, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, ενώ προσφέρονται επιπρόσθετα €10.000 όταν υπάρχει άτομο με αναπηρία.

Στην περίπτωση ζεύγους, το ποσό μπορεί να φτάσει έως τις €45.000. Εάν πρόκειται για άτομα κάτω των 41 ετών (νεαρά ζευγάρια) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, τότε η χορηγία μπορεί να φτάσει έως τις €60.000. Για οικογένειες με τέκνα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας), η οροφή της χρηματοδότησης είναι οι €50.000. Εάν τα μέλη της οικογένειας είναι κάτω των 41 ετών, η οροφή ανεβαίνει μέχρι τις €65.000. Για τις πολύτεκνες οικογένειες (4 και άνω τέκνα), το ποσό ανέρχεται μέχρι τις €70.000.

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι όποιοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο για τα τελευταία πέντε χρόνια ή επαναπατρισθέντες Κύπριοι υπήκοοι, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια και αποκτούν κατοικία που θα χρησιμοποιήσουν για ιδιοκατοίκηση, νοουμένου ότι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, δεν έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία.

>> Χορηγίες για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας: Έχει προϋπολογισμό €10 εκατ. για την περίοδο 2022 – 2026 ή έως εξαντλήσεως του κονδυλίου, δηλαδή €2 εκατ. ετησίως. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 60% των επιλέξιμων δαπανών. Το ανώτερο όριο οικονομικής βοήθειας ανέρχεται στις €80.000 ανά έργο. Το μέγιστο κόστος ανακαίνισης για διατηρητέες οικοδομές ανέρχεται στα €1.400 ανά τ.μ., ενώ για άλλες υφιστάμενες οικοδομές είναι €1.000 ανά τ.μ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες χωρίζονται, σε (α) οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης/ αποκατάστασης κτηρίου, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, οπού καλύπτεται μέχρι το 70%, (β) εξοπλισμό, όπου καλύπτεται μέχρι το 20% και (γ) σύμβουλους – μελετητές, όπου καλύπτεται μέχρι το 10%.

Δεν θεωρείται επιλέξιμη οποιαδήποτε πρόταση είναι μικρότερη από €30.000 για κτήρια μέχρι 100τ.μ. ή είναι μικρότερη από €50.000 για κτήρια άνω των 100τ.μ.

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές οικοδομών (με συγκατάθεση των ιδιοκτητών) ή μισθωτές τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας (με συγκατάθεση κηδεμόνα τ/κ περιουσιών), τα οποία ασκούν ή θα ασκήσουν οικονομική δραστηριότητα για επιχειρηματικούς σκοπούς στην παλιά Λευκωσία. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έλαβαν οποιαδήποτε κρατική χορηγία για το κτήριο τους, θα μπορούν να αξιοποιήσουν το σχέδιο αφού παρέλθει διάστημα 10 ετών από την προηγούμενη χορηγία.   

>> Χορηγίες για φοιτητικές εστίες/ φοιτητικά δωμάτια στην εντός των τειχών Λευκωσία: Έχει προϋπολογισμό €15 εκατ. για την περίοδο 2021– 2026 και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το ύψος της χορηγίας για μετατροπή υφιστάμενου κτηρίου σε φοιτητική εστία/ φοιτητικά δωμάτια, ανέρχεται στο 75% επί των επιλέξιμων δαπανών κάθε πρότασης.

>> Ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομίας για τις περιοχές εντός των τειχών Λευκωσίας: Ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα γύρω στα 800 κτήρια και έχουν αξιολογηθεί, ακόμη, 525 οικοδομές με στόχο να χαρακτηριστούν και αυτές διατηρητέες, με τη διαδικασία να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. 

>> Πολεοδομικά κίνητρα και ρυθμίσεις στην εντός των τειχών Λευκωσία: Αφορά, μεταξύ άλλων, τους χώρους στάθμευσης πολυκατοικιών όπου θα δίνονται κάποιες πολεοδομικές διευκολύνσεις για να δημιουργηθούν οι χώροι.