Επαναλαμβανόμενοι βανδαλισμοί και τελικά εμπρησμός, σημειώθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας στο Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας, με την Αστυνομία και τους αρμόδιους να παρεμβαίνουν, τελικά, οκτώ μέρες μετά το πρώτο χτύπημα και αφού η μονάδα υπέστη εκτεταμένες ζημιές, οι οποίες την καθιστούν σήμερα ακατάλληλη για φοίτηση.

Το σχολείο επισκέφτηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα τοποθετηθούν κάμερες και φρουρός. Την αγανάκτησή του για τα όσα εκτυλίχθηκαν εξέφρασε στο philenews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου, Παναγιώτης Σαββίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα εάν λαμβάνονταν μετρά μετά τις καταστροφές της Μεγάλης Τρίτης και εάν δεν αφήνονταν ανενόχλητοι οι βάνδαλοι.

Όταν οι επιτήδειοι μπήκαν τη Μεγάλη Τρίτη στο σχολείο, σημειώνει ο κ. Σαββίδης, παραβίασαν με εργαλεία τις πόρτες και εισήλθαν σε κάποιες αίθουσες διδασκαλίας. Αναποδογύρισαν κάποια αντικείμενα, έκλεψαν κάποια άλλα και έκαναν ζημίες μικρότερης έκτασης.

«Εμείς ειδοποιήσαμε την Αστυνομία για να συμπεριλάβει το σχολείο στα περίπολά τους. Δυστυχώς μας πληροφόρησαν ότι δεν μπορούν να το πράξουν, καθώς δεν έχουν αρκετό προσωπικό», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι βάνδαλοι «αποθρασυνθήκαν. Δεν έχει κάμερες, δεν έχει φρουρό, δεν παρεμβαίνει ο οποιοσδήποτε».

Οι επιτήδειοι επανήλθαν τη Δευτέρα του Πάσχα, προκαλώντας σοβαρότερες ζημιές. «Μπήκαν στις περισσότερες αίθουσες και χώρους του σχολείου. Άδειασαν ράφια και έριξαν τα αντικείμενα στο πάτωμα. Έριξαν ακόμη και βελόνες, φρούτα και λαχανικά στην αυλή. Έσπασαν πινακίδες, σκεύη, εργαλεία. Ότι βρήκαν μπροστά τους», σημειώνει ο κ. Σαββίδης.

«Επέστρεψαν, χθες, αργά το απόγευμα. Έβαλαν φωτιά σε μια αποθήκη που έχουμε δίπλα στην κουζίνα, ενώ αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά και σε μια αίθουσα διδασκαλίας, χωρίς να τα καταφέρουν, ενώ συνέχισαν και τις καταστροφές. Ευτυχώς κάποιοι περαστικοί είδαν τους καπνούς και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα».

Την, επομένη, τελικά επισκέφθηκαν το σχολείο Αστυνομία και Πυροσβεστική. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι αν είχαν λάβει μέτρα από την πρώτη φορά δεν θα είχαμε συνέχεια», είπε και εκτίμησε ότι οι ζημιές πιθανόν να ανέρχονται ως τις €30.000.

«Πρέπει το σχολείο να προστατευθεί. Να εγκατασταθεί συναγερμός και κάμερες και να τοποθετηθεί φρουρός, ώστε να αποτρέψουμε βανδαλισμούς», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα καθώς επιστρέφουν από τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές, οι οποίοι έχουν ανάγκη από σταθερότητα.