Η ακρίβεια είναι ένα από το πιο σοβαρά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και σύμφωνα με έρευνα του «Φ» η Κύπρος παραμένει από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης και σε μερικά προϊόντα οι τιμές είναι αρκετά ψηλές.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, καθώς οι αυξήσεις τιμών στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και στα τρόφιμα, συνεχίζεται αμείωτο. Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός διαμηνύει ότι η Κυβέρνηση παίρνει συνεχώς μέτρα για την ακρίβεια και «θα είναι έτοιμη όταν χρειαστεί να πάρει και πρόσθετα μέτρα», στα πλαίσια του δημοσιονομικού ισοζυγίου το οποίο πρέπει να διατηρηθεί πλεονασματικό, υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι κυρίως στοχευμένα».

Bλέποντας τον συγκριτικό πίνακα της πλατφόρμας Numbeo, φαίνονται οι διαφορές που υπάρχουν στις τιμές λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη  των πολιτών με βάση τον μέσο καθαρό μισθό. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ακρίβεια είναι διεθνές πρόβλημα.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, στην Kύπρο η διάρθρωση της οικονομίας και της αγοράς κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές είναι η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων. Τι αναφέρεται στην πλατφόρμα Numbeo:

Οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα είναι 10,4% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο (χωρίς ενοίκιο). Οι τιμές καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου στην Ελλάδα είναι 24,4% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές ενοικίων στην Ελλάδα είναι 55,8% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο και οι τιμές εστιατορίων στην Ελλάδα είναι 15,8% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές στα παντοπωλεία στην Ελλάδα είναι 7,1% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο.

Η τοπική αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα είναι 21,6% χαμηλότερη από την Κύπρο. Πιο αναλυτικά, η τιμή του γάλατος (1 λίτρου) είναι πιο φθηνή στην Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο κατά 8,5%, το λευκό ψωμί (500 γραμμάρια) φθηνότερο 38,3%, το ρύζι (ένα κιλό) κατά 7,7%. Η μέση τιμή των αυγών στην Ελλάδα είναι ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με την Κύπρο όπως και το φιλέτο κοτόπουλο κατά 5,8%. Η τιμή ενός κιλού μήλα είναι φθηνότερα κατά 29,7% στην Ελλάδα, της ντομάτας κατά 31,6% και της πατάτας κατά 12,2%.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ιταλία είναι 3% υψηλότερες από ό,τι στην Κύπρο (χωρίς ενοίκιο). Οι τιμές καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου στην Ιταλία είναι 7,9% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές ενοικίων στην Ιταλία είναι 32,5% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές εστιατορίων στην Ιταλία είναι 0,1% υψηλότερες από ό,τι στην Κύπρο και των υπεραγορών στην Ιταλία είναι 12,7% υψηλότερες από ό,τι στην Κύπρο.

Η τοπική αγοραστική δύναμη στην Ιταλία είναι 19,6% υψηλότερη από την Κύπρο. Η τιμή του γάλατος (1 λίτρου) είναι φθηνότερο 16,8% στην Ιταλία, το ψωμί (500 γραμμάρια) είναι φθηνότερο 0,1% στην Κύπρο, τα αυγά είναι φθηνότερα 6,4% στην Ιταλία, το φιλέτο κοτόπουλο είναι ακριβότερο 24,8% στην Ιταλία, η τιμή ενός κιλού μήλα είναι φθηνότερα 18,8% στην Ιταλία και 3% οι ντομάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσιεύθηκε το διάταγμα για μηδενικό ΦΠΑ – Πότε τίθεται σε ισχύ και τι περιλαμβάνει

Οι τιμές καταναλωτή στην Πορτογαλία είναι 21,9% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο (χωρίς ενοίκιο). Οι τιμές καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου στην Πορτογαλία είναι 22,2% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές ενοικίων στην Πορτογαλία είναι 22,8% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές εστιατορίων στην Πορτογαλία είναι 35,2% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο και οι τιμές στα παντοπωλεία στην Πορτογαλία είναι 18,6% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο.

Η τοπική αγοραστική δύναμη στην Πορτογαλία είναι 7,9% χαμηλότερη από την Κύπρο. Η τιμή του γάλατος (1 λίτρου) είναι 45,6% φθηνότερο στην Πορτογαλία σε σχέση με την Κύπρο, το ψωμί (500 γραμμάρια) είναι φθηνότερο 30,9% στην Πορτογαλία, τα αυγά κατά 26,5%, το φιλέτο κοτόπουλο κατά 19,7%, ένα κιλό μήλα κατά 26,4%, οι ντομάτες κατά 28,1% ενώ οι πατάτες είναι φθηνότερες στην Κύπρο κατά 4,3%.

Οι τιμές καταναλωτή στη Σλοβενία είναι 13,1% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο (χωρίς ενοίκιο). Οι τιμές καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου στη Σλοβενία είναι 20,6% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές ενοικίου στη Σλοβενία είναι 37,3% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές εστιατορίων στη Σλοβενία είναι 26,1% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές στα παντοπωλεία είναι 3,7% χαμηλότερες στην Σλοβενία από ό,τι στην Κύπρο.

Η τοπική αγοραστική δύναμη στη Σλοβενία είναι 14,1% υψηλότερη από την Κύπρο. Η τιμή γάλατος (1 λίτρου) είναι φθηνότερη 25,5% στην Σλοβενία, το ψωμί (500 γραμμάρια) και τα αυγά κατά 14,5%, το φιλέτο κοτόπουλο είναι φθηνότερο κατά 10,2% στην Κύπρο, ένα κιλό μήλα είναι φθηνότερα κατά 28,1% στην Σλοβενία, οι ντομάτες είναι φθηνότερες 0,3% στην Κύπρο και οι πατάτες φθηνότερες 13% στην Σλοβενία.
Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία είναι 16,3% υψηλότερες από ό,τι στην Κύπρο (χωρίς ενοίκιο). Οι τιμές καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου στη Γαλλία είναι 4,9% υψηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές ενοικίων στη Γαλλία είναι 20,7% χαμηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές εστιατορίων στη Γαλλία είναι 7,3% υψηλότερες από ό,τι στην Κύπρο. Οι τιμές στα παντοπωλεία στη Γαλλία είναι 38,8% υψηλότερες από ό,τι στην Κύπρο.

Η τοπική αγοραστική δύναμη στη Γαλλία είναι 53,6% υψηλότερη από την Κύπρο. H τιμή γάλατος (1 λίτρου) είναι ακριβότερο 43,2% στην Κύπρο, το ψωμί κατά 13,4% και τα αυγά κατά 1%. Η τιμή του φιλέτου κοτόπουλου είναι φθηνότερο κατά 33% στην Κύπρο, τα μήλα κατά 10,2%, οι ντομάτες κατά 16,4% και οι πατάτες κατά 35,4%
Οι τιμές καταναλωτή στην Κύπρο είναι 11,4% χαμηλότερες από ό,τι στη Γερμανία (χωρίς ενοίκιο). Οι τιμές καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου στην Κύπρο είναι 4,2% χαμηλότερες από ό,τι στη Γερμανία. Οι τιμές ενοικίων στην Κύπρο είναι 17,1% υψηλότερες από ό,τι στη Γερμανία και οι τιμές εστιατορίων στην Κύπρο είναι 3,5% υψηλότερες από ό,τι στη Γερμανία. Οι τιμές των παντοπωλείων στην Κύπρο είναι 13,9% χαμηλότερες από ό,τι στη Γερμανία.

Η τοπική αγοραστική δύναμη στην Κύπρο είναι 46,7% χαμηλότερη από τη Γερμανία. Η τιμή γάλατος (1 λίτρου) είναι ακριβότερη 44,7% στην Κύπρο. Φθηνότερη κατά 5,1% είναι η τιμή του ψωμιού στην Κύπρο, κατά 34,1% το φιλέτο κοτόπουλο και οι πατάτες κατά 22,9%.